Gå til sidens hovedinnhold

Sp vil strupe Helse Sørøst

Helse Sørøst kan se langt etter mer penger neste år. Sykehusene i resten av landet må i stedet få 1,5 milliarder kroner ekstra å rutte med.

Det mener Senterpartiets Rune Skjælaaen.

– Det er en stor urettferdighet at halve landet blir diskriminert og må klare seg med færre helsekroner enn det sentrale Østlandet, sier Skjælaaen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Stortingsrepresentanten fra Hordaland mener at sykehusene på Vestlandet må få 520 millioner kroner ekstra neste år. Skjælaaen mener videre at Helse Midt-Norge må få 535 millioner mer å rutte med, mens sykehusene nord i landet får 400 millioner på deling.

Skjev fordeling
– For Senterpartiet er det viktig at vi har en likeverdig helsetjeneste i hele landet. Det er veldig bra at ni fylkesordførere har kommet på banen, sier Senterpartiets helsepolitiske talsmann.

Han viser til utredningen fra det såkalte Magnussen-utvalget, som viser at Helse Sørøst får 781 millioner kroner for mye av den samlede helsekaka, mens de tre andre regionene får tilsvarende for lite.

– Jeg innser at det er politisk umulig å kutte 781 millioner på budsjettet til helse Sørøst. Derfor vil løsningen måtte være å gi null til denne regionen, mens sykehusene i resten av landet får nesten det dobbelte i økning. Dette vil Senterpartiet gå inn for i neste års statsbudsjett, sier Skjælaaen.

Klar beskjed
– Jeg har hele partiet bak meg, og her har vi ikke noe å gå på, sier Skjælaaen med adresse til helseminister Sylvia Brustad og resten av regjeringen.

– Det er bare å spørre befolkningen fra Rogaland til Finnmark. Her er det en økende avmaktsfølelse overfor holdningen i hovedstaden og det sentrale østlandsområdet. Skjevheten i helsetilbudet forsterker denne avmaktsfølelsen, sier Skjælaaen.

Sp-representanten er glad for at den såkalte hovedstadsprosessen har kommet i gang.

– Det er på høy tid at Rikshospitalet og Ullevål operer som en enhet. To høyspesialiserte sykehus side ved side i Oslo kan ikke konkurrere mot hverandre om oppgaver og kompetanse, sier Skjælaaen.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021