RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Spanske arkitekter har kastet seg inn i kampen om å bevare Y-blokken med sitt sandblåste kunstverk basert på tegninger av Picasso på endeveggen.
Spanske arkitekter har kastet seg inn i kampen om å bevare Y-blokken med sitt sandblåste kunstverk basert på tegninger av Picasso på endeveggen. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Spanske arkitekter sjokkert over planer om å rive Y-blokken

Spanske arkitekter ber regjeringen omgjøre vedtaket om å rive Y-blokken i regjeringskvartalet. De mener bygningen med Carl Nesjars og Picassos veggkunst hører sammen med et bygg i Barcelona.

- Vi ble sjokkert da vi hørte at den norske regjeringen hadde vedtatt at Y-blokken skulle rives, sier arkitekt Xavier Gómez fra arkitektforeningen (COAC) til Aftenposten.

Ifølge Gómez er også fasaden på Catalonias arkitektforenings hovedkvarter i Barcelona prydet med kunst av Nesjar og Picasso. Kunstveggen ved Collegi d'Architectes sto ferdig i 1961.

- Disse to kunstverkene henger sammen. Y-blokken og vårt hovedkontor er som søsken. Det er viktig å se disse to kunstverkene i Oslo og Barcelona som en helhet. Derfor vil det være tragisk hvis verket i Oslo blir revet, sier den spanske arkitekten.

Også i 2013 markerte spanjoler sin motstand mot riveplanene da osloordfører Fabian Stang mottok et brev fra borgermesteren i Barcelona med tilbud om bistand for å redde kunstverkene på Y-blokken.

Nå tilbyr også arkitektforeningen i Catalonia sin bistand i kampen for å bevare det omstridte bygget med de sandblåste kunstverkene. Samtidig vil både støttegruppen for bevaring av Y-blokken og Fortidsminneforeningen henvende seg utenfor landets grenser i håp om å skape et internasjonalt engasjement rundt bevaringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere