Spår oljeprisen ned

Etterspørselen etter olje har ikke vært større siden 1977. Statoils fremste oljeprisanalytiker spår likevel oljeprisen noe ned.

Onsdag møtes oljeministrene i Organisasjonen av oljeeksporterende land, Opec, i Wien. Selv om det offisielle prismålet for Opec er 25 dollar fatet, vil oljeministrene neppe vedta endringer som vil få dramatiske følger for oljeprisen som i dag er over 40 dollar per fat.

- De fleste tror at Opec vil holde høy produksjon utover høsten. Det vil kunne bety noe større oljelagre og noe fallende priser, sier spesialrådgiver Tor Kartevold i Statoil til NTB.

Det er ventet at Opec vil vedta et prismål på 30 dollar fatet, men trolig kommer ikke avgjørelsen før etter et ekspertmøte i organisasjonen i oktober.

Oljefondet vokser
Overfor konsernledelsen i Statoil har Kartevold anslått at råoljeprisen vil kunne falle til rundt 35 dollar per fat, eller nær 240 kroner med dagens dollarkurs.

Det er nesten 70 kroner mer per fat enn regjeringen la til grunn i statsbudsjettet. Dermed renner milliardene inn i det norske petroleumsfondet langt raskere enn forutsatt.

Trenger investeringer
Kina, India og USA svelger unna olje i stort tempo, og etterspørselen har ikke vært større siden 1977. Andre kvartal 2004 økte etterspørselen med svimlende 3,8 millioner fat per dag, mot anslått 2,4 millioner fat per dag. Om oljeprisen ikke skal gå i været, må investeringene økes, understreker Kartevold. Men heller ikke her vil Opec-møtet bli avgjørende, tror han.

- Økte investeringer er ikke noe de kan vedta i Wien, det er bare hardt arbeid på hjemmebane som kan sikre dette, sier oljeprisanalytikeren.

Vil ha nasjonal kontroll
Kartevold er ikke enig med styreleder Thierry Desmarest i Total, verdens fjerde største energiselskap. Til Financial Times uttalte Desmarest mandag at Opec-landene må åpne for utenlandske oljeselskap for å sikre økte investeringer og utvinning. Hele to tredeler av verdens oljereserver ligger i Midtøsten, der landene er opptatt av å beholde nasjonal kontroll.

- Jeg tror ikke Saudi-Arabia og Iran vil slippe inn utenlandske aktører nå. Det trenger da heller ikke være avgjørende. Det er derimot leteaktiviteten, sier Kartevold.

Den er på et historisk lavmål - til tross for den historisk høye oljeprisen. Selskapenes krav til avkastning er så høye at de er lite interessert i mindre eller risikofylte felt. Dermed flokker alle seg om de store oljereservene i til dels lite tilgjengelige land.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag