RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sparer 600 mill på billig-medisin

Sist oppdatert:
En undersøkelse viser at nordmenn ikke er fremmed for å bruke billig kopimedisin. Det sparer samfunnet for 600 millioner.

En undersøkelse som TNS Gallup har gjort for apotekerforeningen, viser at vi ikke er fremmed for å ta imot billige kopimedisiner. 50 prosent svarer at de hadde opplevd det positivt om apoteket hadde foreslått et billigere medikament enn det legen har skrevet på resepten. 19 prosent svarer at de er negative til å erstatte medisinen som legen har foreskrevet, melder ANB.

Kan bytte til annet merke
I 2001 ble ordningen som kalles generisk bytte innført. Den innebærer at apoteket kan bytte ut originalmedisin med kopimedisin når kunden leverer resepten. Det fører til at både kunden og folketrygden sparer penger. Og kopiene virker like godt som originalene.

- De er en 100 prosent nøyaktig kopi. Navn og fargestoff kan være annerledes. Men virkestoffet er nøyaktig det samme, sier Oddbjørn Tysnes i Norges Apotekerforening. Han legger til at Folketrygdens utgifter har gått ned med 600 millioner kroner dette året.

Svar til legene
At folk er fornøyd med ordningen, er også et svar til Den norske lægeforening som fryktet at ordningen med generisk bytte ville føre til feilmedisinering og skape engstelse hos pasienter som er vant til en bestemt type medisiner.

Pasienter som ikke vil ta imot tilbudet om billigere kopimedisin, må forøvrig betale et mellomlegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere