RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sparket etter fergefyll

Sist oppdatert:
Fergeselskapet HSD er bokstavelig talt i hardt vær. De tre ansatte som fredag morgen ble tatt i en promillekontroll etter en fuktig natt på fergen MF Os, står nå uten jobb.

Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) sliter med to fylleskandaler i disse dager, og nå har også samferdselsminister Torild Skogsholm (V) engasjert seg i saken. Torsdag startet rettssaken mot fire tidligere ansatte som ble tatt for å ha fyllefestet om bord i ferga 7. november i fjor.

Ble oppsagt fredag

Fredag ble politiet nok en gang oppmerksomme på en fuktig fest om bord en av HSDs ferger.

Kapteinen, styrmannen og maskinisten på fergen MF ”Os” ble tatt i politiets alkotest fredag morgen, etter at de sammen med tre andre ansatte hadde festet mens fergen lå til kai på Hufthammer.

Noen timer senere var de tre uten jobb.

”Ledelsen i HSD har i dag hatt samtaler med alle seks medlemmer av mannskapet på fergen MF ”Os”. Resultatet av disse samtalene er at arbeidsforholdet er avsluttet for de tre ansatte som avla positiv alkotest.” skriver HSD i en pressemelding fredag kveld.

Rettssaken avsluttet fredag kveld

Samtidig la aktor i saken fire tidligere ansatte på fergen fredag ned påstand om 30 dagers ubetinget fengselsstraff og 20.000 kroner i bot for kapteinen som deltok i fjorårets fylleskandale på ”Os”.

For den tidligere styrmannen la aktor, politiadvokat Trygve Ritland i Hordaland politidistrikt, ned påstand om 30 dagers betinget fengsel og 15.000 i bot. For de to tidligere matrosene er påstanden 18 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot og for den tidligere maskinisten et forelegg på 5000 kroner.

Rettssaken mot de fem tidligere ansatte i Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) ble avsluttet i Sunnhordland tingrett sent fredag. Det er ikke kjent når dommen i saken vil falle.

Krever rapport

Fredag kveld krever samferdselsminister Torild Skogsholm (V) også en rapport om sikkerheten i HSD etter fylleskandalene i ferjeselskapet.

– Rett over helgen vil vi ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet og be om en rask og grundig vurdering av sikkerheten i HSD, sier ministerens politisk rådgiver Alfred Bjørlo til NTB.

HSD er et av landets største private transportselskap. 2200 ansatte transporterte 20,2 millioner passasjerer til lands og til vanns i fjor. I løpet av under ett år er sju av selskapets sjøfolk blitt tatt i alkoholpåvirket tilstand på jobb.

Promillegrense på 0,2

Fredag ble det også klart at Ap sikrer flertall i regjeringen for en promillegrense på 0,2 for sjøfolk. Forslaget ble sendt ut 21. august av justisminister Odd Einar Dørum (V).

- Jeg trodde det var helt selvsagt at man ikke kombinerte alkohol med å føre et fartøy til sjøs. Men jeg ser at det er det ikke, konstaterer Dørum overfor NTB.

Forslaget har høringsfrist 21. november. Ifølge Dørum vil lovforslaget bli sendt til Stortinget så raskt som mulig, trolig i løpet av våren 2004. Men allerede nå er det klart at det er flertall for forslaget. Ap gir regjeringen full støtte:

- Vi støtter en promillegrense på 0,2 for sjøfolk, sier nestleder i justiskomiteen, Gunn Karin Gjul (Ap), til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere