RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sparket og slått i hodet mens han ligger nede

FILMET: En tilfeldig forbipasserende ble vitne til grov vold på Skjetten i helga da en mann i 20-årene ble banket av to jevnaldrende menn.
FILMET: En tilfeldig forbipasserende ble vitne til grov vold på Skjetten i helga da en mann i 20-årene ble banket av to jevnaldrende menn. Foto: RB-tipser
I helga ble en mann i 20-årene slått og sparket av to jevnaldrende menn på Skjetten. Volden ble filmet av en tilfeldig forbipasserende. Årets første seks måneder viser en dyster voldsstatistikk.

Romerike (RB.no): Det var 23.00 søndag at politiet rykket ut til en slåsskamp på Skjetten i Skedsmo.

Tre menn i 20-årene hadde barket sammen. Bakgrunnen er ifølge politiet et hevnoppgjør fra en tidligere uenighet mellom de tre. Slåsskampen ble imidlertid filmet av en tilfeldig forbipasserende, skriver RB.no.

Flere anmeldelser

Videoen som Romerikes Blad har fått tilgang til, viser to menn som denger løs på en annen mann. Mannen faller i bakken. Mens han ligger nede blir han sparket og slått i hodet og på kroppen.

Voldsepisoden er én av flere på Romerike det siste året. Tall fra Romerike politidistrikt viser nemlig at antall anmeldte voldssaker første halvår i 2015 har økt sammenlignet med 1. halvår i fjor.

Mens politiet mottok 646 anmeldelser i løpet av de første seks månedene i fjor, er antallet 750 i år. En økning på nesten 16 prosent.

– Vi har en 0-visjon når det gjelder vold og følger med på det som skjer, sier fungerende kriminalsjef ved Romerike politidistrikt, Harald Engøy.

Han legger til at det kreves en grundigere analyse for å få svar på hvorfor distriktet nå opplever en økning i antall voldsanmeldelser.

– Med tanke på at det bor nesten 300.000 mennesker på Romerike, så er det heldigvis ikke mye vold, men det er selvsagt alvorlig når det skjer, sier Engøy.

 


Flere risikofaktorer

De siste årene har antall anmeldte voldssaker på Romerike holdt seg forholdsvis stabile (se tabell). Ifølge voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, er det ikke uvanlig at man nå opplever en økning.

– Det går litt i bølger. Det samme gjelder grovheten i voldssakene. Det er mindre vold i dag enn for ti år siden. Det finnes ingen holdepunkter for å si at volden har blitt grovere i løpet av disse årene, men studier viser at selv om det er færre som bruker vold, er de som utøver vold mer belastet, sier Bjørnebekk til RB.no.

Advarer: Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, sier vold kan få fatale konsekvenser.

Forskning viser at de som tyr til vold drives av både indre og ytre faktorer.

– Opplevd vold i oppveksten og personlig psykologi spiller en rolle. Aggressive personer som har opplevd vold selv og sett at vold lønner seg, har større risiko for å ty til vold. Men ikke alle går til angrep på andre, noen velger å gjøre selvskading.

Bjørnebekk lister opp sju risikofaktorer som kan føre til at man velger å løse problemer med vold, blant annet familieforhold, mobbing, venner og manglende ambisjoner.

Fanget på film

Voldsepisoden på Skjetten søndag endte uten alvorlige fysiske skader. Bjørnebekk minner imidlertid om at vold kan få fatale konsekvenser.

– Et slag kan drepe. Selv om slaget ikke er alvorlig i seg selv, kan fallet som følger være fatalt.

Voldsforskeren synes det er bra at vold blir fanget opp på film av vitner.

– Det kan føre til oppklaring, dessuten vekker slike filmer empati.

Politiet bekrefter overfor Romerikes Blad at de har mottatt voldsvideoen.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere