*Nettavisen* Nyheter.

Sparket sin forlover fra miljøjobb

Kurt Oddekalv Foto: Scanpix

Norges Miljøvernforbund er begjært konkurs etter at leder Kurt Oddekalv ga fagansvarlig Åge Simonsen sparken.

14.07.09 12:05

Det er advokat Per Danielsen som på vegne av zoolog Åge Simonsen har begjært Norges Miljøvernforbund (NMF) slått konkurs. Grunnlaget er et krav på 5600 kroner som Danielsen hevder NMF urettmessig har trukket fra Simonsens lønn.

– Det er strengt forbudt å trekke folk i lønn uten dom eller avtale med den ansatte. Simonsen har blitt trukket 5600 kroner for oppussing og rengjøring av en leilighet han har leid av sin arbeidsgiver, sier Danielsen.

Danielsen sier at Simonsen bestrider at oppsigelsen er saklig og gyldig. Ifølge Danielsen skal Simonsen heller ikke ha fått noen begrunnelse på hvorfor han har blitt oppsagt.

– Miljøvernforbundet opptrer som man gjorde før dinosaurtiden – så gammeldags er dette. Her er det mange klare brudd på arbeidsmiljøloven, sier Danielsen til Nettavisen.

– Rasert
Kurt Oddekalv sier til Nettavisen at trekket som er gjort i Simonsens lønn bare er rett og rimelig.

– Det stemmer at han må betale for det han har rasert, sier Oddekalv.

– Har han rasert en leilighet?

– Ja, han hadde ikke lov til å røyke i leiligheten, men det har han gjort tross gjentatte advarsler. Det stinker der og hele leiligheten må males opp, sier Oddekalv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

– Sjikane
Oddekalv sier at Åge Simonsen har fått en begrunnet oppsigelse som på alle måter oppfyller lovens krav og at han ikke er bekymret over at Simonsen bestrider oppsigelsens gyldighet.

– Simonsen er en dyktig kranglefant, det var derfor jeg ansatte ham. Dette er ikke en strid han har med meg. Han er oppsagt fordi han har sjikanert kvinnelige ansatte. Mer kan jeg ikke si om det, på grunn av taushetsplikt. Han har fått skriftlige advarsler om dette i bøtter og spann, sier Oddekalv.

Oddekalv og Simonsen har samarbeidet i miljøsaker i nesten 25 år og for noen få år siden var Simonsen forlover da Oddekalv giftet seg.

– Det er en veldig trist sak. Simonsen har gjort veldig mye bra i mange år, men sjikane av kvinnelige ansatte kan ingen leder i en norsk virksomhet tolerere, sier Oddekalv.

– Tull og tøys
Simonsen avviser overfor Nettavisen at han har sjikanert kvinnelige kolleger i NMF.

– Jeg fikk advarsler for tull og tøys, som for å ha snakket med en kollega og for påstått ordrenekt fordi jeg ikke hengte opp en plakat i et butikkvindu. Da jeg i et møte reagerte med sinne på dette, så ble det en ny påstått ordrenekt at jeg ikke adlød ordre om å bli mindre sint. Videre har et organisatorisk forslag jeg kom med som NMF-medlem helt grunnløst blitt fremholdt som sjikane, sier Simonsen.

– Var dødssyk
Han sier at han svevde mellom liv og død på grunn av komplikasjoner etter en operasjon i april i år da han ble oppsagt fra NMF.

– NMF kontaktet med da jeg lå på sykehuset og jeg trodde de skulle vise litt empati, men de lurte bare på når de kunne levere meg oppsigelsen, sier Simonsen.

Simonsen sier at han mottok skriftlig oppsigelse dagen etter at han ble utskrevet fra sykehuset.

– Jeg tror den egentlige årsaken til at jeg har blitt oppsagt er at Oddekalv mistenker meg for å være involvert med tidligere NMF-medarbeidere som kritiserte ham i media i fjor høst, på tross av at jeg ikke hadde noe med den saken å gjøre, sier Simonsen.

Tidligere NMF-medarbeider Per Nordø sa den gangen til NRK at det hadde utviklet seg en fryktkultur under Kurt Oddekalvs ledelse i NMF.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.