RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Speider etter moro

speider, speiderleir, telt, landsleir, speidere, fri:05,
speider, speiderleir, telt, landsleir, speidere, fri:05, (Foto: Eva Cecilie Jørgensen, Fri:05)
Sist oppdatert:
I går ble to gutter brannskadet på Speidernes landsleir Fri:05. Men det skjer også mye moro på leiren. Over 8000 speidere er samlet i miniatyrsamfunnet som utgjør en liten by. Se bilder her!

Norges speiderforbund arrangerer landsleire hver fjerde år, og årets er den syvende i rekken. Denne gangen har turen gått til Ingelsrud speidersenter i Eidskog kommune. Samfunnsengasjement og friluftsliv er årets temaer.

Se bilder av speiderleiren nederst i artikkelen!

Bygget by
En arbeidsleir på rundt 100 personer har to uker i forkant av leiren frivillig bygget speidersamfunnet. Leiren er som et miniatyrsamfunn, en liten by med veier, vann strøm, toaletter og utedusj. Byen har også sykestue, apotek, scene, bank, postkontor, barer, pølsebod og butikk. Midt i leiren finner innbyggerne torget med kafé, museum, galleri og kiosk.

Eidskog kommune har bare 6500 innbyggere fra før. Med de nye 8000 «innflytterne» blir kommunens innbyggertall mer enn fordoblet.

Ferdighet, Frihet og Festival
Leiruken er delt opp i tre ulike deler. De første dagene skal deltakerne bygge opp leire og delta på ulike speideraktiviteter. Denne delen av leiren kalles Ferdighet.

Under Frihet skal alle speiderne være med på rollespill. Informasjonskonsulent Anders Dahl i Norges Speiderforbund sier til TV 2 Nettavisen at dette er nytt for året.

- Tidligere deltok speiderne på haik. Dette var blant annet vandring i skogen. I år skal de være med på et rollespill der de skal sette seg inn i situasjonen til flyktninger. Leiren fokuserer på det å være fri. Derfor skal deltakerne også kjenne på kroppen hvordan det er å ikke være fri, sier han.

Dahl forteller at i et av rollespillene skal deltakerne lære om hvordan det er å komme tilbake til der du har bodd og kanskje finne ut at noen andre har overtatt huset ditt uten tillatelse.

De minste speiderne skal delta på en reise og se på grensen der folk ble hjulpet over til Sverige under krigen. Å sette seg inn i en flyktnings hverdag kan bli for sterkt for de minste.

Den siste delen av leiren kalles Festival.

- Under Festivaldelen vil det bli holdt konserter med flere kjente artister. Det vil også bli satt opp et tivoli, og vi regner med mye liv og moro, sier Dahl.

TV 2 Nettavisen får opplyst at Idol-Sandra og Philip entrer speiderscenen på fredag.

Besøk fra Afrika
På Fri:05 deltar speidere fra 11 nasjoner rundt om i verden. Blant annet har leiren besøk av barn og unge fra USA, Sverige, Danmark, Tyskland, Malavi, Uganda og Lesoto.

- Disse får være med på vanlige norske aktiviteter, og de slipper å delta på rollespillene under Frihet. Mange av dem har flyktet nok allerede, sier Dahl.

2,5 tonn laks
Med så mange speidere samlet på et sted går maten unna. Dahl forteller at da de skulle ha laksemiddag på søndagen, spiste speiderne 2,4 tonn laks. I tillegg er det blant annet kjøpt inn 18 400 brød, 3200 pakker brunost, 16 000 liter melk og 2000 bokser med nugatti.

Vann er også nødvendig i en liten by. For å få drikkevann til alle speiderne har Fri:05 fått låne ballongtanker av Kirkens Nødhjelp. Brannvesenet vil fylle tankene med vann under leiren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere