RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spenner bein under Friele

Sist oppdatert:
KrF har havnet på vippen i bystyresalen i Bergen, men KrF-ordfører Kristian Helland nekter fortsatt forpliktende samarbeid med Frp. Dermed kan kaffe-Frieles drøm om et maktskifte i byen gå fløyten.

Ordfører Kristian Helland (bildet) bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det fortsatt er uaktuelt for KrF å innlede byrådssamarbeid med Frp i Bergen.

- Dette er noe jeg sa klart første gang i april-mai. Og for min del står det fast. Men Frp er ikke spedalske, og KrF har ingen problemer med å samarbeide med dem i enkeltsaker i bystyret, sier Helland.

På dette punktet har Helland både partileder Valgerd Svarstad Haugland og statsminister Kjell Magne Bondevik i ryggen.

Fastlåst

Dermed er situasjonen fortsatt uavklart - og like fastlåst. Den borgerlige fløyen, med ordførerkandidat Herman Friele som hærfører, er nemlig én enkelt stemme fra flertall i bystyret. Høyre, Frp og Pensjonistpartiet er dermed avhengige av KrF for å sikre et maktskifte i byen.

Til tross for at Hellands kongstanke om en storkoalisjon bestående av Høyre, Ap og KrF har blitt kategorisk tilbakevist av ledelsen i de to partiene, har ordføreren fortsatt tro på en slik flertallskonstellasjon.

- Denne tanken er ikke død etter min mening. Etter hvert som kriseforståelsen siger inn hos ledelsen i disse partiene, vil de forstå at byen trenger et styringsdyktig alternativ.

Utelukker RV

Svake seks prosents oppslutning til tross, den vanskelige politiske situasjonen Bergen bystyre har havnet i etter valget, gjør at KrF har havnet i en vippeposisjon som kan avgjøre skjebnen til det sittende byrådet.

Men et sentrum-venstre-samarbeid som parkerer høyre-siden på sidelinjen krever at også RV tas med på beslutningene, og det er Helland svært skeptisk til.

- Det er ikke realistisk med et RV-samarbeid. I så fall vil ikke byrådet engang overleve budsjettbehandlingen i høst, sier han, med hentydning til RVs rådyre løfter og Bergens økonomiske krise.

- Og i tillegg til en økonomisk krise kan byen nå få en politisk krise. Foreløpig er veien ut svært trang, men det er ennå en del møter som skal avholdes i de ulike partiene og bystyregruppene, så jeg velger å være optimistisk, sier ordføreren.

Kjemper mot Friele

- Vi fikk en ørefik gjennom valget, det er klart. Men vi ligger ikke med brukket rygg. Vi er innstilt på å være konstruktive.

- Og ordførerstriden med Herman Friele? Du ønsker vel fortsatt å sitte som ordfører?

- Det ønsker jeg ikke å uttale meg om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere