Spesialgruppe gransker hundedrap

Forsvaret bestemte fredag å opprette en særskilt gruppe som skal undersøke alle forhold i tilknytning til det militære engasjementet i Kosovo.

20.02.04 14:13

Norske soldater filmet hverandre mens de brukte levende hunder som målskiver.

HTML EMBED
(OBS! Sterke bilder)

Etter at det ble kjent at norske soldater skal ha drept hunder og skutt en kosovoalbansk mann i hånda, har Forsvaret tatt affære.

Spesialgruppa som nå er nedsatt skal kartlegge alt som har skjedd med de norske styrkene i Kosovo siden 1999. Målet er å finne ut om det har skjedd ytterligere kritikkverdige forhold.

Intervjuer soldater
- Arbeidet til den særskilte gruppen vil blant annet omfatte undersøkelser i arkivmateriale fra de norske Kosovo-styrkene, og samtaler med personell som har tjenestegjort i Kosovo, skriver Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger i en pressemelding fredag ettermiddag.

Romerike politidistrikt er satt til å gjennomføre en sivil etterforskning av avlivningen av hundene.

I tillegg har generalmajor Harald Sunde ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger bestemt å opprette en egen militær undersøkelseskommisjon, som skal finne ut hvordan avlivningen av hundene i Kosovo har foregått.

Bekrefter skudd mot mann
Undersøkelser Forsvaret har gjort til nå bekrefter at en kosovoalbaner har fått skuddskade i en finger. Dette skjedde i forbindelse med at personell fra Norbataljon avlivet en hund i Obilic, Kosovo, i april 2001.

Militærpolitiet etterforsket dengang hendelsen og konkluderte med at bataljonen var erstatningspliktige. Den kosovoalbanske mannen ble tilbudt erstatning for skaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.