*Nettavisen* Nyheter.

Spilleavhengige oftere suicidale

Suicidal atferd forekommer oftere blant spilleavhengige enn i befolkningen ellers.

17.01.08 08:29

(SIDE2): Det viser en gjennomgang av en rekke relevante publikasjoner. Suicidal atferd synes å forekomme oftere blant spilleavhengige enn i befolkningen ellers og spilleavhengige har oftere psykiske vansker, rusmiddelproblemer, familiemessige og økonomiske problemer, som alle er betydelige risikofaktorer for selvmordsatferd, skriver Tidsskrift for Den norske lægeforening torsdag.

Fører til psykiske lidelser
- Det vi så i vår gjennomgang av disse studiene var at det er gjort lite forskning rundt sammenhengen mellom pengespill og suicidal atferd. Men vi fant at suicidal atferd forekommer oftere blant spilleavhengige enn i befolkningen ellers. Noen av studiene viste at spilleavhengighet økte sårbarheten for å utvikle psykiske lidelser, mens andre studier viste at det var de psykiske lidelsene som bidro til spilleproblemer, sier stipendiat Marianne Hansen ved Statens institutt for rusmiddelforskning. (SIRUS) til Side2.

Selv holder hun på med en doktorgrad hvor hun ser på effekten av reguleringen av spillmarkedet som ventes å være ferdig i 2010.

Befolkningsundersøkelser har vist at 50 000 – 70 000 nordmenn lider av spilleavhengighet. Spilleavhengige som søker behandling rapporterer ofte om selvmordstanker og/eller selvmordsforsøk.

- Det er også høyere forekomst av alkohol og depresjon blant spilleavhengige, men det er usikkert om spilleavhengighet i seg selv øker risikoen for selvmords- atferd, men selvmordsrisiko bør kartlegges når man møter spilleavhengige pasienter, sier Hansen

Behandling av spilleavhengighet er et relativt nytt felt i de nordiske landene. Tilgjengelighet til og type behandling varierer. Et trekk som går igjen i flere av behandlingstilbudene er at spilleavhengighet behandles på samme måte som andre former for avhengighet.

Hvem blir spillavhengige?
Det finnes ingen typisk spilleavhengig. Mennesker i ulike yrkesgrupper, sosiale lag, aldre og livssituasjoner kan bli spilleavhengige. Veien fra spill som en underholdende aktivitet til et problem til avhengighet er uoversiktlig, men viktig å forstå. Enda viktigere er det å gripe hvordan det er mulig å komme ut av en tilstand som har store konsekvenser for den avhengige selv og omgivelsene, skriver SIRUS på sine sider.

I alt 38 relevante publikasjoner ble identifisert på grunnlag av litteratursøk i Medline, Psych-Info, ISI og Google Scholar og referanselistene fra disse artiklene

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag