Gå til sidens hovedinnhold

Spionskipet fra Norge

Nordmannen Arnold Evensen kom til Storbritannia under 2. verdenskrig og påstod at han var spion for England.

8. januar i 1943 seilte Evensen sammen med Louis Westrum og Gunnar Bjørn Pedersen inn til havnen i Lerwick på Shetlandsøyene, melder BBC News.

Dobbeltspill
Evensen påstod at han ville hjelpe engelskmennene mot Tyskland og tilbød blant annet bilder av tyske krigsvåpen fra Trondheim. Men det nordmennene ikke visste var at britene allerede ventet på dem etter å ha fått nyss om at de jobbet for tyskerne og at de skulle komme til Storbritannia med båter fra Norge utkledd som tyske naziflyktninger.

De tre nordmennene ble tatt med til Camp 020, M15s hemmelige senter i Sør-Vest London for avhør.

Etter tre måneder laget engelskmennene en rapport om de tre som sa at Evensen ikke var med sine fulle fem og at han rett og slett hadde nedsatt intelligens. Tyskerne ville foreksempel aldri ha latt utenforstående ta bilder av det militære utstyret sitt på så nært hold som det Evensen hadde gjort. Britene var likevel ikke helt sikker når det gjaldt nordmannen.

Jobbet som baker
Britene lurte også på om Evensen i det hele tatt skulle dømmes ettersom hans intelligens ikke var helt på topp.

Britene mente faktisk at Evensen ikke var smart nok til å jobbe for begge sider under krigen. Det store problemet var hva de skulle gjøre med Evensen. De ville ikke sende ham til Norge igjen, i frykt for at han likevel kunne være tysk spion. Nordmannen ble aldri dømt til fengsel, men dømt til å jobbe et eller annet sted i England slik at britene kunne ha kontroll på han. Under observasjon jobbet Evensen som baker i Vest-London. Westrum og Pedersen ble imidlertid satt fri.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken