Gå til sidens hovedinnhold

- Spis Ibux og tenk på noe annet

Dette var beskjeden Anna fikk av legene i Norge etter måneder med undersøkelser. Eksperter i Tyskland fant sykdommen umiddelbart.

(iOslo.no) Flåttbittet Anna Cenar (28) fikk i juni i fjor skulle få større konsekvenser enn hun noen gang hadde drømt om. Men nå ser det ut som et langt, vondt år går mot slutten. Redningen var tyske eksperter.

- Etter flere prøver sa legene at jeg ikke hadde borrelia. «Spis Ibux og tenk på noe annet, sa de.» Da jeg dro til Tyskland, sa ekspertene umiddelbart at de var sikre på at jeg hadde borrelia. Prøvene har vist at sykdommen fortsatt er aktiv, sier Cenar til iOslo.no.

Dro til Tyskland
I januar i år begynte plagene. Anna fikk leddbetennelse i knærne og kjeven, og plagene ble bare verre og verre utover året. Etter flere lege- og spesialistsjekker i Norge, som alle har konkludert med at Anna ikke har borrelia, tok hun saken i egne hender.

- Etter hvert skjønte jeg selv hva jeg hadde, fikk tips av andre og dro til Tyskland. De sa før jeg fikk resultatet av undersøkelsene at de var sikre på at jeg hadde borrelia, sier hun.

Og ganske riktig: For få uker siden tikket prøveresultatene fra de tyske ekspertene ved Borreliose Centrum Augsburg inn. Den konkluderte med at sykdommen var aktiv og kronisk. Anna forteller at sykdommen ikke hadde behøvd å bli kronisk, dersom den hadde blitt oppdaget i tide.

Anna forteller at sykdommen har kostet henne mye, både i form av sykmeldinger og fravær av sosialt liv. Iblant orker hun å være ute noen timer, andre dager omtrent ingen ting. Av hensyn til sønnen er derfor ønsket om å bli frisk ekstra stort.

Kan bli kostbart
Nå har de tyske legene satt opp et program med tolv ukers antibiotikakur. Forhåpentligvis blir hun fort frisk, men det kan også gå flere år. Og dét kan bli kostbart.

- De to første ukene av behandlingen koster ca. 50.000 kroner. Og så må jeg ned igjen hver tiende uke for å se om jeg må fortsette behandlingen. De pengene får jeg ikke dekket noe sted, sier Anna, som allerede har brukt rundt 30.000 kroner på naturterapeuter og utredningen i Tyskland.

Hun forteller at årsaken til manglende betalingshjelp er at det nærmest er umulig å få godkjent en slik behandling og utredning i utlandet. Dette til tross for at hun har alle papirene som viser at de norske legene tok feil.

Liten tiltro
- Hvordan føles det å bli møtt på denne måten av det norske helsevesenet?

- Akkurat nå har jeg bare fokus på å bli frisk. Jeg har ikke hatt energi til å finne ut av sånne ting. Men jeg har selvfølgelig ingen tiltro til norske leger når det gjelder borrelia, svarer Anna.

Hun forteller at hun tirsdag lille julaften skal til en infeksjonsspesialist, for å se om det norske helsevesenet klarer å finne ut av problemene. Hvis ikke orker hun ikke mer, og betaler av egen lomme for behandlingen i Tyskland.

Ikke veldig effektive
Ikke alle metodene norske laboratorier bruker for å påvise borrelia er like effektive. Ifølge en av Norges fremste eksperter på borrelia, bioingeniør Øystein Brorson ved Sykehuset i Vestfold, blir en infeksjon på et tidlig stadie påvist ved mellom 15 og 80 prosent av tilfellene, avhengig av metoden som brukes.

- Hvis infeksjonen har vart lenge, er som regel en høyere prosent positive, sier Brorson.

Ofte negative prøver
Han forteller at dersom en har blitt bitt av flått, og har det røde, karakteristiske utslettet, kan du være sikker på at du er smittet, og du skal alltid behandles. Men det er bare mellom 50 og 70 prosent av de infiserte som får dette utslettet.

- Når det er helt opptil femti prosent som ikke får utslettet, og blodprøvene ofte er negative tidlig i forløpet, har man et diagnostisk problem. Da er det viktig at legen har god peiling. Men mange leger har ikke så store kunnskaper om sykdommen, sier Brorson.

Mangelfulle kunnskaper
Brorson understreker at norske leger generelt har mangelfulle kunnskaper om borrelia.

Det er en stor fordel med tidlig behandling av sykdommen. Hvis borrelia blir behandlet i løpet av den første måneden, går plagene ganske fort over. Men hvis infeksjonen får etablert seg i kroppen, kan det by på behandlingsmessige problemer.

- Da kan det være en litt mer alvorlig infeksjon, og det er da en fordel å bli henvist til infeksjonsmedisiner for utredning og behandling.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar