RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spiste for 70.000 på to år

Sist oppdatert:
Fylkesordfører Ronald Rindestu i Troms spiste og drakk for 70.000 kroner på to år. Regningen fikk skattebetalerne.

Fylkesordfører Ronald Rindestu (Sp) representerte for 70.000 kroner i løpet av 2004 og 2005. Regningene attesterte han selv, og om lag halvparten av representasjonen er ikke spesifisert. Dyr vin og mat på Tromsøs mange restauranter kan få store politiske konsekvenser for den profilerte fylkesordføreren.

Attesterte selv
Det er avisen Nordlys som har gransket fylkesordførerens utgifter til representasjon. De fant at Rindestu selv attesterte for reiseregningene sine, og fire av ti ganger spesifiserte han ikke hvem med eller hvorfor representasjonen hadde funnet sted. Avsløringen er den siste i en lang rekke der offentlige midler har blitt brukt i strid med regelverket.

Til sammen fikk Rindestu refundert 68.852 kroner for diverse restaurant- og barbesøk. Drøye 26.000 kroner gikk til mat, og over 35.000 brukte fylkesordføreren på alkohol. I tillegg til dette ble om lag 7.000 brukt på tips og alkoholfri drikke.

Kan politietterforskes
I fjor høst ble det avslørt at kontreadmiral Atle Karlsvik hadde jukset med sine reiseregninger over lang tid. Han politietterforskes nå av Hordaland politidistrikt. I Tromsø vil politimester Truls Fyhn foreløpig ikke ta stilling til om fylkesordføreren kommer til å bli etterforsket av politiet.

- Jeg har så vidt registrert oppslaget i Nordlys i dag. Foreløpig har vi ikke satt oss nok inn i saken til at jeg kan si noe om hvilke steg, om noen, vi kommer til å ta, sier Truls Fyhn til TV 2 Nettavisen.

Han legger til at det skal en del til før politiet blir innblandet. Det skal foreligge klare mistanker om at det faktisk har blitt begått brudd på regelverket som kan medføre straffeansvar.

Spiste med ukjente for 7.000
På en av regningene Rindestu har fått refundert av Troms fylkeskommune, har han og et ukjent antall mennesker spist og drukket for nærmere 7.000 kroner. På menyen sto parmaskinke, snegler, hummersuppe, andebryst og crème brulee. Til maten drakk man tre flasker vin til over 450 kroner stykket, elleve glass forskjellige typer sprit og fem enkle glass med vin.

Praksisen for attestering av regninger fylkeskommunen har brukt er høyst tvilsom. Fylkesordføreren har selv attestert for regningene, og hans sekretær har anvist dem til utbetaling. Dermed har det ikke vært noen som helst reell kontroll med utbetalingene.

Til Nordlys sier professor i offentlig rett, Henning Jakhelln, at det aldri skal skje at offentlige personer skal attestere sine egne reiseregninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere