*Nettavisen* Nyheter.

Splid i Hordaland Ap

Det er full splid i Hordaland Ap om nominasjonen til stortingsvalget neste år. Det var stor uenighet om rekkefølgen på kandidater på neste års stortingsvalgliste, men nominasjonskomiteen kneblet mindretallet.

20.10.04 10:15

- Det minner mest om situasjonen i østeuropeiske land, før demokratiet, sier Ap-medlem og valgforsker Frank Aarebrot til TV 2 Nyhetene.

Han er sjokkert over at flertallet i nominasjonskomiteen ikke lar mindretallet fremme sine kandidater.

Stor uenighet
Det var strid om flere av listeplasseringene da nominasjonskomiteen i Hordaland Arbeiderparti mandag kveld skulle avgi sin innstilling. Likevel sendte partiet ut en pressemelding hvor det fremgikk at det ikke hadde vært noen uenighet om plasseringen av kandidater. Årsaken var at det ble gjort et vedtak hvor flertallet i nominasjonskomiteen sørget for at mindretallets syn ikke kom frem.

- I beste fall er det manglende kunnskap i nominasjonsnemdnda om hva som er god organisasjonsskikk, i verste fall er det en skandale, sier Aarebrot.

- Skjuler ingenting
Lederen av nominasjonskomiteen i Hordaland Arbeiderparti, stortingsrepresentant Ranveig Frøyland benekter at de skjuler at det er uenighet om kandidatplasseringen gjennom vedtraket om at komiteen skulle fremstå enstemmig.

- Om noen har forslag om andre navn, kan det komme på nominasjonsmøtet, sier Frøyland til TV 2.

Lederen av kontrollutvalget i Hordaland Arbeiderparti, Brigt Olav Gåsdal tror personstriden vil fortsette, selv om mindretallet i nominasjonskomiteen ikke fikk fremme sine kandidater.

- Jeg kjenner Arbeiderpartiet så godt fra innsida, at jeg vet det blir ikke et rolig nominasjonsmøte fordi om nemda har kommet opp med ei sånn innstilling, sier Gåsdal.

- Unikt tilfelle
Ap-medlem og valgforsker Frank Aarebrot mener Hordaland Ap ikke kan være bekjent av fremgangsmåten nominasjonskomiteen har benyttet seg av, som han hevder er under en hver kritikk.

- Å lage en kunstig enstemmighet i nominasjonsnemnda har jeg aldri hørt om. Jeg synes det foregår en del rart i denne prosessen.

- Hva minner prosessen deg om?

- Om en del land i Østeuropa, som jeg har studert, men da før demokratiet kom dit, sier Aarebrot.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.