RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sponheim avviser Solberg

Sist oppdatert:
Venstre-leder Lars Sponheim står fast på at han ikke ønsker Høyre-leder Erna Solberg som statsministerkandidat hvis Kjell Magne Bondevik (KrF) trekker seg før valget i 2005.

- Jeg ser ingen andre som på en lignende måte som Bondevik kan være samlende for en borgerlig regjering, sa Sponheim da Venstre holdt en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Kjell Magne Bondevik sa søndag at han ikke er sikker på om han ønsker å fortsette i toppolitikken etter stortingsvalget i 2005.

Mandag sa Erna Solberg at en fortsatt samarbeidsregjering etter valget ikke står og faller på om Bondevik ønsker å fortsette som statsminister.

Men Solbergs kollega i sentrumsregjeringen. Venstre-leder og landsbruksminister Lars Sponheim, har ikke sans for Ernas utspill.

- Vil ikke bli farløs
Han synes at der er en helt utenkelig tanke at Bondevik ikke vil fortsette som statsminister.

- Jeg sa at «nå blir Norge morløs» den dagen da Gro Harlem-Brundtland trakk seg. Jeg har ikke behov for å bli farløs ved det første, sa Sponheim.

Da en spøkefull journalist spurte om han ikke selv kan tenke seg å stille som statsministerkandidat, svarte Sponheim at «det selvfølgelig ikke er noen aktuell problemstilling, vi kjenner vår besøkelsestid» og viste til at Venstre er godt fornøyd med å ha tre statsråder.

Samtidig hevder han at Venstre med stor sannsynlighet vil fortsette å være et vippeparti hvis partiet får 5-6 prosent ved stortingsvalget.

-SV er med sine 14-16 prosent helt ubetydelig parti og i den politiske bakgården fordi de ikke ligger i sentrum, sa han.

Kan bli et ja-parti
Sponheim varslet også at Venstre som eneste parti kan komme til å endre standpunkt når det gjelder EU.

- Venstre er det eneste partiet som ved landsmøtet i 2005 kan gi sine velgere et annet råd enn det vi gjorde forrige gang, sa han.

Før folkeavstemningen om EU i 1994 anbefalte Venstre sine velgere å stemme nei. Nå utelukker ikke Sponheim at partiet kan komme til å endre mening i løpet av året som kommer.

-Jeg opplever veldig sterkt i Venstre at nei-folk er blitt mindre nei, og at også ja-folk er blitt mindre ja. Jeg ser fram til debatten som partiet skal ha om EU.

Partiet skal diskutere EU og globalisering på partiets landsmøte i Hamar i helgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere