*Nettavisen* Nyheter.

Sponheim felt av Snåsavatnet

Snåsavatnet Foto: Jürgen Howaldt

Venstre-leder Lars Sponheims stortingskarriere gikk dukken i en innsjø i Nord-Trøndelag.

22.09.09 12:38

Venstre-leder Lars Sponheim ville ha fått fire nye år på Stortinget om fylkenes ferskvannsarealer hadde blitt holdt utenfor i mandatberegningen. Det har Jørgen Heibø Modalsli, stipendiat i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, regnet seg fram til.

Han sier til Nettavisen at han oppdaget ferskvannseffekten ved en tilfeldighet:

- Jeg regnet ut mandatene med landarealer jeg fant hos Statistisk sentralbyrå, men da stemte ikke resultatet. Jeg måtte legge til ferskvannsarealet for å få valgresultatet til å stemme.

Uten ferskvann
I valgloven fordeles mandatene til fylkene slik: «Hvert valgdistrikts fordelingstall fastsettes ved at antallet innbyggere i valgdistriktet ved nest siste årsskifte før det aktuelle stortingsvalget adderes med antall kvadratkilometer i valgdistriktet multiplisert med 1,8.»

Klikk på bildet for å forstørre.

bloggen sin skriver Jørgen Heibø Modalsli at om man fjerner ferskvannsarealene fra regnestykket så får Hordaland (885 kvadratkilometer ferskvann) ett mandat mer, mens Nord-Trøndelag med 1534 kvadratkilometer ferskvann mister ett mandat.

Og det nye mandatet i Hordaland ville ifølge Modalslis beregninger ha gått til Lars Sponheim.

- Jeg vil understreke at dette ikke er forskning. Hadde det vært forskning, så ville jeg ha kontrollregnet mange flere ganger, sier Modalsli.

Fortsatt rødgrønt
Men selv om man tørket bort innsjøene arealgrunnlaget i mandatberegningen, så ville Norge fortsatt ha fått en rødgrønn regjering. På tross av at Ap mister sitt tredjemandat i Nord-Trøndelag, sitter de rødgrønne likevel igjen med 85 mandater og flertall på Stortinget.

Se forskjellen på Stortinget (med ferskvann her) og Stortinget (uten ferskvann her).

Snåsavatnet i Nord-Trøndelag har ikke alene skylden for Nord-Trøndelags ferkvannsmandat, men med sine 122 kvadratkilometer gir Norges 6. største innsjø et godt bidrag i sammenhengen.

PS! Heibø Modalsli har brukt innbyggertallene i fylkene 1. januar 2004 og valgresultatet onsdag i forrige uke som grunnlag for sine beregninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.