Sponheim kan bli ja-mann

Venstreleder Lars Sponheim utelukker ikke at han stemmer ja ved en folkeavtemning om EU.

Sponheim har ennå ikke skiftet standpunkt om norsk medlemskap i EU. Hadde det vært folkeavstemning i dag, hadde han stemt nei som han gjorde i 1994.

I sin tale til landsstyret lørdag gjorde han det likevel klart at han er i en prosess, og at det er for tidlig å konkludere med hvilket standpunkt han vil lande på når folkeavstemningen blir en realitet.

EU-saken var hovedpunktet på landsstyremøtet, men Sponheim gjorde det også klart at det ikke er aktuelt for Venstre å gå inn i et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Samtidig gjentok han sine angrep på LO som han mener er en udemokratisk organisasjon.

Landsstyremøtet var opptakten til EU-debatten i Venstre. Det er neste landsmøte som skal vedta hva partiet skal mene. I dag er partiet preget av den tvil og tro som partilederen ga uttrykk for i sin tale.

– Vi legger opp til en omfattende debatt. Selv skal jeg, og sikkert mange med meg, prøve våre nei-argumenter opp mot en ny virkelighet. Det skal skje fra nå av og fram til landsmøtet, sier Sponheim til NTB.

Han legger vekt på at det er landsmøtet som skal vedta programmet. Selv er han usikker på hva utfallet blir.

– Vi skal gi velgerne et tydelig råd om hva Venstre mener. Jeg tror landsmøtet vil være delt i en avstemning, men som parti har vi ingenting å tape på en åpen og nyansert debatt, sier han.

Sponheim mener at Venstre er det mest spennende partiet å følge i EU-debatten fordi partiet er det eneste som kan komme til å endre standpunkt.

– De andre partiene kommer til å ha det samme EU-standpunktet som de alltid har hatt, sier venstrelederen til NTB.

I sin tale sa Sponheim at mange av Venstres nei-argumenter om den demokratiske utvikling er svekket siden 1994, men det har skjedd en utvikling i EU som styrker andre nei-argumenter. Dette gjelder blant annet detaljstyringen og den økte sentraliseringen. Vi har sett lite til målet om av avgjørelsene skal flyttes nærmere dem det angår, sa Sponheim.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag