*Nettavisen* Nyheter.

Sponheim sensurert

Venstre-leder Lars Sponheims reaksjon på regjeringens justerte budsjett var så sterkt at han ble sensurert av kolleger.

12.05.06 13:44

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Stortingsgruppa ville ikke at jeg skulle bruke ett spesielt uttrykk, men jeg kan si det til TV 2 Nettavisen, sier Sponheim, og fyrer løs:

- Rævdilterregjering. De rødgrønne ba om makt for å forandre Norge, og så legger de fram det gråeste budsjettet vi noen gang har sett. Regjeringen dilter etter embedsverket. Når vi ikke en gang ser forskjell på SV og Finansdepartementet, bør SV skamme seg.

Priser været
Samtidig ser Venstre-lederen lyst på livet, hvem vet, kanskje han ville brukt enda sterkere uttrykk hvis SV hadde gjort alvor av sine løfter om sosialisme.

- Det går bra for landet og næringslivet, regjeringen driver ikke politikk, været er bra og nå er det vår, smiler Venstre-lederen.

Les alt om budsjettet her.

- Yrkeshemmede taper
KrFs finanspolitiske talsmann Olav Syversen bruker ikke like sterke ord som Sponheim, men også han er skuffet.

- Jeg er veldig skuffet over at regjeringen kutter 172 millioner til tiltaksplasser når hele 28.000 yrkeshemmede står i kø for å få plasser. De sier at prisen per plass går ned og at flere derfor får et tilbud, men hvis regjeringen ikke hadde kuttet i støtten, kunne enda flere fått hjelp, sier Syversen.

- Knuser hyttedrøm
Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner er også skuffet over det justerte budsjettet.

- Jeg reagerer veldig sterkt på at regjeringen vil innføre en egen hytteskatt. Det vil knuse drømmen til mange. Høyre er skuffet over at regjeringen ikke viser vilje til å investere mer i vei og at de opprettholder kuttene til næringsrettet forskning, sier han.

Men motstanden mot hytteskatten fikk Sanner rett i fleisen av Kristin Halvorsen på sin pressekonferanse. Hun viste til at Per Kristian Foss foreslo det samme i 2003. Og at dette da ble omfavnet av Sanner.

- Vi kaller den bare Sanner-skatten, sa en flirende finansminister.

- Tekniske justeringer
-
Her er det ingenting å behandle for Stortinget, det justerte budsjettet er ikke politikk, men tekniske justeringer, sier Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein til TV 2 Nettavisen.

Frp hadde håpet at regjeringen ville bevilge mer penger til vei, sykehus og reduserte bensin- og strømutgifter.

- Staten har fått 20 milliarder kroner mer enn forventet de siste seks månedene på grunn av høy oljepris. Nå vil jeg utfordre regjeringen til å komme med forslag på hvordan vi kan få nytte av disse ekstra pengene, sier Leirstein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.