*Nettavisen* Nyheter.

Sponheim spår politisk død for sentrum

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim ser ingen fremtid for sentrumspartiene. Han advarer mot en ny høyrebølge ved neste stortingsvalg.

11.02.10 08:36

Oslo (NTB): - Velgerne som vil kvitte seg med regjeringen ved neste valg, kommer til å velge Fremskrittspartiet fordi sentrum er knust, sier Sponheim til Nationen.

Den avtroppende partilederen for Venstre mener Frp vil tjene på en todeling av politikken som følger av at sentrum ligger i grus.

- Det er blitt en to-blokktenkning, og den setter seg fast over tid. Da er det vanskelig å etablere et sentrum, sier Sponheim til avisa.

Han anser det som «komplett usannsynlig» at regjeringen får flertall igjen ved valget i 2013. Men heller ikke ved neste korsvei i 2017 tror han på noen gjenreisning av sentrum.

På en meningsmåling Nationen og Klassekampen publiserte fikk Venstre en oppslutning på 3,6 prosent - noe som plasserer partiet under sperregrensa. KrF fikk 4,0 prosent og vipper på sperregrensa, mens Senterpartiet med 4,8 prosent ligger over. Til sammen ville de tre sentrumspartiene ha måttet nøye seg med 17 stortingsmandater dersom det hadde vært valg nå.

Dette er seks færre enn de fikk ved siste valg, som samlet sett var det dårligste for sentrumspartiene siden før andre verdenskrig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.