*Nettavisen* Nyheter.

Språk-refs til Gilde

Mattilsynet refser Gilde fordi arbeidere på slakteriet verken kunne snakke engelsk, tysk eller fransk.

Dette kommer fram i en rapport Mattilsynet sendte til Gilde etter et besøk i slaktehallen i Bodø i juli.

I rapporten skriver Mattilsynet at «Innleid personell innehar ikke nødvendig kompetanse hva angår språk. De tre innleide slovakene kan ikke kommunisere med verken annet slaktepersonell eller tilsynspersonell på engelsk, tysk eller fransk.»

Kommunikasjonsdirektør i Gilde, Nina Sundqvist, sier til TV 2 Nettavisen at arbeiderne kan engelsk, og at språkproblemene ikke er noe stort problem i arbeidshverdagen for de tre midlertidig ansatte.

- I utgangspunktet skal jo håndverket i kjøttskjæreryrket være det samme, men vi har sett behovet for å bruke tolk for å oversette, sier kommunikasjonsdirektøren.

Sundqvist sier at de innleide arbeiderne har gjennomgått et hygienekurs på engelsk, men at Gilde nå vurderer å oversette dette til flere språk.

- Overflyttet

Til tross for at Sundqvist hevder at de tre slovakene kan engelsk, har Gilde likevel valgt å omplassere to av de tre slovakene til andre deler av fabrikken hvor de ikke kommer i direkte kontakt med slaktingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nina Sundquist, informasjonsdirektør Gilde. Foto: Gilde

- Vi innser at de innleide arbeiderne ikke hadde den kompetansen vi forventet å få, så vi har tatt kontakt med vikarbyrået deres, slik at dette ikke skal gjenta seg, sier Sundqvist til TV 2 Nettavisen.

Sundqvist sier at Gilde enkelte steder har hatt problemer med å få tak i norsk fagpersonell, og at de leier inn mange sesongarbeidere – spesielt fra Polen.

- Vi er stolte av at vi har et mangfold blant våre medarbeidere, sier Sundqvist, og legger til at 50 prosent av Gildes medarbeidere er faglærte.

Det har tidligere blitt gitt norsk integreringskurs, men nå satser heller Gilde på å oversette hygienekursene til flere språk.

- Hele tiden kontroller

Mattilsynet sier i rapportens konklusjon at «Den basale forståelsen av hygiene mangler» ved Gildes slakteri i Bodø. Dette kjenner ikke Sundqvist seg igjen i.

- Vi har hele tiden kontroller av kjøttet, og det har aldri blitt sendt ut uhygienisk kjøtt herfra. Det er ingenting som tyder på at Mattilsynets utsagn er rett, sier Sundqvist.

Gilde har sendt klage til Mattilsynet angående denne ordbruken.

«Organer mistes på gulvet»

Mattilsynet pekte også på flere tekniske feil og mangler ved slakteriet i sin rapport. Blant annet at «Organer som under nedskjæring/utskjæring mistes på gulvet, henges opp på rent anlegg», og at «Gulvet i slaktehallen er skadet og ikke lett rengjørbart.»

- 45 minutter etter at vi ble kjent med disse tingene stengte vi fabrikken. To dager etter var disse tingene rettet opp, og vi åpnet igjen etter grundige inspeksjoner, sier Sundqvist til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag