Gå til sidens hovedinnhold

SSB: Fødselstallet stiger etter koronaen

Mellom april og juni i år ble det født 575 flere barn enn på samme tid i fjor, viser nye tall. Erna Solbergs (H) nyttårsdrøm kan gå mot oppfyllelse.

I år ble det født 14.578 barn i andre kvartal, mot 14.003 i 2020. Økningen er dermed på 4,11 prosent, og fødselstallet er nå på sitt høyeste siden tredje kvartal i 2019, ifølge Statistisk sentralbyrå ( SSB ).

Ernas drøm

– Økningen i antallet fødte begynte allerede i desember 2020 og har fortsatt gjennom både 1. og 2. kvartal, sier Ane Margrete Tømmerås i SSB.

Etter at fødselstallene økte i årets tre første måneder, uttalte hun at dersom utviklingen fortsetter, kan fruktbarhetstallet i Norge, som i fjor var på 1,48 barn, øke for første gang på tolv år.

Mye kan dermed tyde på at koronapandemien har ført til at statsminister Erna Solberg (H) nå får sin drøm oppfylt. I nyttårstalen ved inngangen til 2020 oppfordret hun nordmenn til å lage flere barn.

Også barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) gleder seg.

– Jeg er glad for å se at flere nå ønsker å få barn. Spesielt fint er det å se at dette skjer samtidig som vi har vært rammet av pandemi, sier han til NTB.

Størst økning i Nordland

I nesten alle fylker, med unntak av Innlandet og Vestfold og Telemark, har fødselstallet gått opp fra i fjor. Nordland er fylket med den klart største økningen.

Mellom januar og juni økte antallet fødsler i Nordland med nesten 20 prosent, ifølge tall NTB hentet inn tidligere i år. Lofoten sykehus hadde nesten dobbelt så mange fødsler i første halvår i år som på samme tid i fjor.

SSB har tidligere uttrykt overraskelse over de stigende fødselstallene – etter et år med koronapandemi.

– I økonomisk usikre tider og i krisetider er det heller slik at folk ofte utsetter å få barn, sa demograf Astrid Syse til NTB i juli.

Ikke overraskende er det kvinner i alderen 30–34 år som føder flest barn. Det er også i denne gruppa økningen er størst.

Færre døde

Samtidig døde 9.475 personer i andre kvartal. Det er 248 færre enn i samme periode i fjor.

Fødselsoverskuddet ender dermed på 5.100, noe som er det høyeste i et andrekvartal siden 2017, ifølge SSB.

I alt teller befolkningen nå over 5,4 millioner.