*Nettavisen* Nyheter.

Sta sau reddet bonde fra drukning

Sauen hadde vært ute en vinternatt før og ville slett ikke la seg lokke hjem til fjøset. Men da bonden skled og falt i elva, ble dyrets stahet redningen.

- Det var utrolig glatt der på svabergene, og jeg mistet fotfestet og falt uti elva. Sauen sto på kanten og ville ikke i fossen, og det gjorde at jeg fikk holdt meg fast, sier sauebonde Arne Toralf Mjanger fra Ytre Hope i Masfjorden i Hordaland til TV 2 Nettavisen. Nå puster han lettet ut etter dramaet i helgen, som har fått bred omtale i lokalavisa Strilen. Mjanger holdt på i seks timer med å overtale sauen til å bli med hjem.

Stabeisen av en sau, som nå er døpt «Helvetesrypa», dro til fjells for tre år siden. Siden var søya som sunket i jorden, helt til Mjanger lørdag fikk øye på en raggete skapning i det såkalte Helvetesgjelet. Det viste seg å være den forsvunne sauen.

Falt i elva
Sauebonden bestemte seg for å få sauen ned fra fjellet, noe som viste seg å være enklere tenkt enn gjort. Sauen, som nå var vant med å klare seg på egenhånd, var både sky og sta. Med sauehunden Iris som medhjelper satte Mjanger i gang en flere timer lang redningsaksjon. Akkurat da han hadde fått tak på sauen, holdt det på å gå galt. Mjanger skled på en stein og falt i elva. Heldigvis fortsatte sauen å stritte imot, slik at sauebonden fikk holdt seg fast og ikke ble tatt av strømmen.

Benådet
Eierne, Turid og Magnar Austrheim, priset seg lykkelig over at både sauen og naboen kom seg helskinnet ned fra fjellet igjen, og benådet umiddelbart dyret som hadde overvintret tre ganger og hadde ull som målte 40 centimeter.

- Nå skal den hardbarka sauen få leve til den dør av seg selv. Det har den fortjent, sier de to til Strilen.

- Sensasjon
Kommuneveterinæren i Lindås, Nils Skaar, er overrasket over at sauen har klart seg så lenge.

- At sauer har overlevd en vinter ute har jeg opplevd, men aldri tre. Dette er en sensasjon, sier han ifølge Strilen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.