Stadig færre asylsøkere kommer til Norge

FÅR NEI: Streng innvandringspolitikk har ført til flere asylsøkere i Norge, ifølge Frps Jøran Kallmyr. Bildet er hentet fra en av mange tvangsreturer i fjor.

FÅR NEI: Streng innvandringspolitikk har ført til flere asylsøkere i Norge, ifølge Frps Jøran Kallmyr. Bildet er hentet fra en av mange tvangsreturer i fjor. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Hvis vi skulle tatt imot like mange asylsøkere som Sverige, kunne vi ikke opprettholdt velferdsstaten, sier statssekretær Jøran Kallmyr.

05.01.15 23:49

Foreløpige tall viser at det i fjor kom 11.000 asylsøkere til Norge. Det opplyser statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Ifølge Kallmyr har Frps innvandringspolitikk ført til at stadig færre søker asyl i Norge.

Han viser til at Sverige registrerte 81.000 asylsøkere i 2014.

- Kunne ikke opprettholdt velferdsstaten

- Hvis vi skulle tatt imot like mange asylsøkere som Sverige, og gitt dem det samme velferdstilbudet som norske innbyggere har krav på, så kunne vi ikke opprettholdt velferdsstaten vi har i dag, sier Jøran Kallmyr ifølge en pressemelding lagt ut på Fremskrittspartiets nettside mandag.

Utlendingsdirektoratet har ennå ikke presentert sine desembertall, men ved utgangen av november hadde de registrert 10.712 asylsøkere. Den største gruppen kom fra Eritrea (2814), mens den nest største gruppen (1821) var asylsøkere fra det Syria.

Millioner på flukt

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen sier krigen i Syria er den største og verste fordrivelsen av menn, kvinner og barn på over en generasjon og retter flengende kritikk til verdenssamfunnet for å gjøre lite. Mandag kom nyheten om at nabolandet Libanon strammer inn grepet overfor syrere på flukt og innfører visumplikt. Over 1,1 million syrere har registrert seg som flyktninger i Libanon siden borgerkrigen brøt ut.

- Det er århundrets største skandale at verdenssamfunnet bare står og ser på, sier Egeland til NRK.

Jøran Kallmyr, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Vil hjelpe i nærområder

- Det er umulig for europeiske land å ta imot alle flyktninger som kommer i kjølvannet av Syria-konflikten, sier Kallmyr ifølge frp.no.

Han mener flyktninger må hjelpes i deres nærområder, slik at flest mulig kan hjelpes.

Det svenske Migrationsverket opplyser på sin nettside at cirka 81.000 asylsøkere kom til Sverige i 2014. Syrere var den største gruppen, deretter eritreere og statsløse.

I alt har drøyt 110.000 personer fått opphold i Sverige. Halvparten av oppholdstillatelsene som ble gitt var permanente og halvparten var tidsbegrensede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.