Stadig flere røyker hasj

17 prosent i aldersgruppen 15-20 år oppgir at de har røykt hasj. I Oslo sier 25 prosent at de har prøvd rusmiddelet.

15.03.04 16:46

Det viser tall fra Ungdomsundersøkelsen 2003.

I samme undersøkelse rapporterte 12 prosent i Oslo og 8 prosent på landsbasis at de hadde brukt cannabis i løpet av de siste seks månedene, melder Helsenytt.

Økning
Mye tyder på at andelen av ungdommer som har prøvd hasj er økende:

- Tall fra det nasjonale dokumentasjonssystemet i russektoren tyder på at det har vært en økning i antall tilfeller som er blitt behandlet for cannabis som sitt mest brukte rusmiddel, sier forsker Erik Iversen ved Stiftelsen Bergensklinikkene, landets største rusinstitusjon til Helsenytt.

Ifølge forskeren var det i 1998 fire prosent blant kvinnene og seks prosent blant mennene som oppga cannabis som sitt hovedrusmiddel. I 2001 var tallene økt til henholdsvis seks og ni prosent.

EU’s narkotikabyrå, EONN, oppgir at det er flere som nå bruker hasj regelmessig innenfor EU-landene enn tidligere. En tilsvarende utvikling har også funnet sted i Nord-Amerika.

Avhengighet
Også ved Psykiatrisk Ungdomsteam ved Ullevål Universitetssykehus.

- Her ved Psykiatrisk Ungdomsteam synes vi nok det er flere i dag enn det var før som strever med hasjavhengighet og som har problemer med å slutte, sier Ellinor Håkerud.

- Da er det tale om både fysisk og psykisk avhengighet. Dette gjelder stort sett ungdommer som har røykt hasj i flere år, gjerne fra de var 15-17 år, og som gradvis har øket forbruket. De fleste av dem som kontakter oss, er mellom 20 og 25 år, men aldersspredningen er stor.

Klinisk barnevernspedagog Ellinor Håkerud ved Psykiatrisk Ungdomsteam ved Ullevål Universitetssykehus merker at flere strever med hasjavhengighet:

- Da er det tale om både fysisk og psykisk avhengighet. Dette gjelder stort sett ungdommer som har røykt hasj i flere år, gjerne fra de var 15-17 år, og som gradvis har øket forbruket. De fleste av dem som kontakter oss, er mellom 20 og 25 år, men aldersspredningen er stor, suer hun til Helsenytt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag