*Nettavisen* Nyheter.

Stadig høyere strømpriser

Norge har enorme kraftressurser, men likevel øker strømprisene. Og slik vil det fortsette.

03.02.04 17:30

At det er svært lønnsomt å produsere kraft, trenger ingen å tvile på. I normalår har bransjen driftsoverskudd på rundt 20 milliarder kroner.

Samtidig øker strømprisen for norske famiier. I fjor økte strømregningen fra 12.000 til 18.000 kroner for en gjennomsnittsfamilie.

Trøsten er at 2004 kan bli lettere, kraftprisen er akkurat nå rundt halvparten av samme tid i fjor.

Spotprisen svinger på grunn av nedbør, kulde og variasjoner i forbruk.

Men på lang sikt vil etterspørselen etter kraft øke, samtidig som nye kraftverk blir dyrere. Dermed vil prisveksten fortsette - strøm er et knapt gode.

Debatten om strømprisene blir ikke bedre av at mange misforståelser kastes inn - eksempelvis troen på at eksporten har skylden.

Mange tror at Norge er selvforsynt på elektrisk kraft. Den tiden er dessverre forbi. I 1989 eksporterte vi 15 terawatt-timer (twh) - i fjor importerte vi rundt 10.

Trenden er at vi importerer mer og mer, men at det svinger voldsomt. For å være selvforsynte i dårlige år, trenger vi rundt 20 terawatt-timer til. Det vil koste 40-60 milliarder kroner å bygge ut.

Samfunnsøkonomisk vil det være hull i hodet å stenge grensene. Norge tjener grovt på å utnytte svingningene i kraftprisen på kontinentet. Europa har overskudd om natten, og mangler strøm på dagen. Ofte svinger prisen 100 prosent på et døgn.

Norges fantastiske fordel er at vi kan skru av og på produksjonen vår.

Trolig tjener Norge rundt tre milliarder kroner i året på å kjøpe strøm fra Europa om natten (og skru igjen kranene på våre kraftanlegg), og selge på dagen.

Prisforskjellen er faktisk så stor at vi tjener mange hundre millioner kroner i året på å pumpe vannet opp igjen i magasinene på natten!

Så hovedgrunnen til at vi har høye strømpriser er rett og slett at etterspørselen vokser, og at kraftprodusentene er sluppet fri.

Eierne - som ofte er kommuner og stat - pålegger dem å selge kraften dyrest mulig. Det vil stort sett si til europeiske markedspriser.

I en verden hvor Norge har det høyeste forbruket i verden per innbygger, hvor vi verner store vannkraftressurser, og hvor vi bruker en tredjedel av kraften på tildels ulønnsom kraftkrevende industri, er det nok lurt å innrette seg på at strømprisene fortsetter å stige i årene som kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.