RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Birthe Steen Hansen (iBergen.no)

Staff: - Voldtekt av tiåring mindre viktig

Sist oppdatert:
35-åringen har erkjent drap og barnevoldtekt. - Må frifinnes, mener Tor Erling Staff. Bistandsadvokaten rystet over Staffs prosedyre.

(iBergen.no) : I sin avsluttende prosedyre i Bergen tingrett la forsvarer Staff ned påstand om frifinnelse for mannen som har vedgått at han drepte Ingvild Myking (37) og voldtok venninnen (10) til Mykings datter. I så fall vil 35-åringen bli overført til tvungent psykisk helsevern. Dersom retten skulle finne mannen skyldig, ba Staff om fengselsstraff i stedet for forvaring.

Årsaken er først og fremst at påtalemyndigheten kan be om forlengelse av forvaringsstraffen, og teoretisk holde vedkommende innesperret resten av livet, noe statsadvokat Arild Oma gikk langt i å antyde at de ønsker å gjøre.

Bistandsadvokaten rystet
– Sakens alvor ligger i drapet. Overgrepet er langt, langt mindre viktig. Jenten ble ikke somatisk skadet, og da han kom til seg selv prøvde han på alle måter å lindre det han hadde påført barna, sa Tor Erling Staff i retten i dag.

– Sterkt støtende og krenkende overfor både fornærmede og de pårørende, sier en rystet advokat Beate Hamre til iBergen.no.

Hun er bistandsadvokat for den voldtatte jenten og Mykings pårørende, og sier hun var svært overrasket over at Staff bagatelliserte det seksuelle overgrepet mot den ti år gamle jenten.

– Overgrepet skjedde under dramatiske omstendigheter, og all forskning viser at barn som har vært gjennom slike traumatiske opplevelser vil få psykiske skader i fremtiden, sier Hamre.

Uenig med sakkyndige
I sin prosedyre erklærte Staff seg også fundamentalt uenig med de rettspsykiatrisk sakkyndige, som har konkludert med at 35-åringen var bevisst og ikke sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

– Min oppfatning er at den rettspsykiatriske erklæringen ikke kan gis medhold i sine konklusjoner. Trekk ved dyssosial personlighetsforstyrrelse stemmer ikke overens med tiltalte, sa Staff, og lanserte på nytt sin egen teori om årsaken til drapet på Myking:

- Kjenner ikke samfunnets normer
– På grunn av isolasjon og langvarig tid bak murene kjenner han ikke lenger de sosiale normene i samfunnet. Dette har ingenting med personlighetstrekk å gjøre, men var situasjonsfremkalt, hevder Staff.

– Drapsdagen var han utsatt for stress. Mitt syn er at han ikke var tilstede mentalt, men var på siden av seg selv. Han kom til seg selv igjen mot slutten, men da var alt over, sa Staff.

Statsadvokat Arild Oma la tidligere i dag ned påstand om forvaringsstraff i 21 år, med en minimumstid på 10 år, for den tiltalte 35-åringen.

Dom i saken faller torsdag 3. mai.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere