*Nettavisen* Nyheter.

Staff anmelder TV 2

Advokat Trygve Staff, som forsvarer Nokas-tiltalte Ridvan Halimi, har politianmeldt Kåre Valebrokk og TV 2.

26.08.05 15:30

Årsaken er at Staff mener lekkasjene i NOKAS-saken er ulovlige.

- Jeg har valgt å anmelde dere, TV 2, Valebrokk og de eller den som har gitt en CD med bevis til disse mediene, sier advokat Trygve Staff til TV 2 Nettavisen.

Anmeldelsen ble levert Riksadvokaten fredag morgen, etter at TV 2 Nettavisen og TV 2 offentliggjorde lydopptak fra politiet gjort i tilknytning til Nokas-ranet

Trygve Staff forsvarer Ridvan Halimi, en av de som er tiltalt for ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger.

- Forhåndsdømming
- Bakgrunnen for anmeldelsen er at jeg på vegne av min klient mener at dette er egnet til å påvirke dommerne i den kommende straffesaken, sier Staff.

Han sier videre at et bevismateriale ikke skal brukes på denne måten som TV 2 og TV 2 Nettavisen har gjort. Han viser også til at det er straffbart å påvirke rettens medlemmer.

- Dette kan umulig ha et annet formål enn å få dommerne til å synes et verste av de tiltalte. Mediene har her gått inn i en forhåndsprosedyre som etter mitt syn er straffbart, sier Staff.

Advarte
Advokat Harald Stabell advarte i går mot omfattende lekkasjer før behandlingen av en straffesak i retten.

- Det er veldig uheldig at politidokumenter havner ute i mediene. Det blir helt ukontrollerbart. Poenget ved straffeprosessen er at det skal være kontroll og mulighet til imøtegåelse. Når det kommer små drypp i mediene med ulike vinklinger blir det skjeve framstillinger, sa Stabell til NTB..

- Ulik motivasjon
Han viser til at det kan være ulik motivasjon for den enkelte aktør til å lekke hemmelige etterforskningsdokumenter til mediene, blant annet å sanke støtte til sin side av saken.

Riksadvokaten vil ikke opplyse om Stabell er identisk med advokaten som har levert lekkasje-anmeldelsen i dag.

Forsvarer offentliggjøring
TV 2 Nettavisen publiserte torsdag kveld flere lydopptak fra Nokas-ranet . Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum har allerede forklart i flere medier, der i blant i Kanal 24, at han ikke synes det er problematisk å legge ut materialet på nett.

- Vi jobber så hardt vi kan for å få ut opplysninger i forkant av rettssaken. Alle beslutninger om publisering er vanskelige, men når informasjonen er god og interessant da er det riktig å publisere, sa Stavrum til Kanal 24 på torsdag.

Hør ansvarlig redaktør Gunnar Stavrums forsvar her.

Også TV 2s nyhetsredaktør Stål Talsnes mener TV 2 har gjort det rette.

- Jeg mener at anmeldelsen fra Staff henger seg på en paragraf som aldri har ment å ramme ordinær nyhetsformidling. Han viser til trusler, voldsbruk og at vi plager dommere og vitner. Det vi i TV 2 har gjort er å belyse saken med dokumentasjon som fremlegges i retten også, og det er noe helt annet, sier nyhetsredaktør i TV 2 Stål Talsnes til Tv 2 Nettavisen.

- Ordinær metode
Talsnes viser til at TV 2 i denne saken har brukt helt ordinær journalistisk metode i arbeidet og for å fremskaffe kildematerialet. Han selv har forsikret seg om dette.

- Alt vi har gjort har vært grundig vurdert redaksjonelt. Dette er ikke bare er lov, det er også jobbnn vår å belyse en sånn sak som Nokas så grundig og sannferdig som mulig, sier Talsnes.

Nyhetsredaktøren sier han ønsker seg en lovgivning i Norge som i Sverige. Der er politiet pliktig til å legge fram bevisene i en sak når saken er ferdig etterforsket, slik Nokas-saken er, sier han.

Riksadvokaten skal avgjøre hva som skjer videre med anmeldelsen, og vil også ta stilling til om det skal iverksettes etterforskning i forbindelse med lekkasjene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag