*Nettavisen* Nyheter.

Stakk unna milliarder

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Store summer unndras skatt i Oslo hvert år. Næringslivet er verst.

25.01.07 15:28

Tall NA24 har innhentet fra Oslo likningskontor og Oslo fylkesskattekontor viser at over fem milliarder kroner ble gjemt unna skattemyndighetene i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

– Det er store tall, sier direktør for Oslo likningskontor, Jan-Egil Kristiansen, til NA24.

- Straffbare forhold
Etter å ha brukt lupe på regnskaper og selvangivelser for bedrifter og personer i osloområdet, har de funnet store verdier som de mener ikke er oppgitt som inntekt og har dermed økt inntektene til bedrifter i Oslo med over 4,3 milliarder kroner. Lønnsmottakere oppga 315 millioner kroner for lite i inntekt i fjor.

Samtidig er det klart at oslobedrifter har unndratt 500 millioner kroner fra skatt. Totalt unndro Oslos næringsliv 4,8 milliarder kroner i skatt og moms i fjor. Legger man til privatpersoner, kommer man opp i over fem milliarder kroner.

- Vi mener de har oppgitt for lite i inntekt. Mange av dem er bevisste, grove og straffbare forhold hvor vi ilegger 60 prosent tilleggsskatt, sier Jan-Egil Kristiansen, før han legger til at det på langt nær er alle som gjør seg skattesnytere med vilje.

- Det er store, bevisste skatteunndragelser i Oslo, og det er de næringsdrivende som har størst mulighet til å prøve seg. Det er lettere for dem enn lønnsmottakerne, sier likningsdirektøren.

Kamp mot meglerne
Oslo likningskontors kamp mot meglerhusenes såkalte indre selskaper bidrar til nær en fjerdedel av beløpet myndighetene mener ble forsøkt unndratt skatt i fjor.

Striden sto mellom skattemyndighetene og meglerhuset SEB Enskilda, som i likhet med en rekke andre meglerhus har et såkalt indre selskap hvor partnere har tatt ut inntekter i form av kapitalutdeling til andelseierne. Dette ble beskattet som kapitalinntekt og belagt med 28 prosent skatt, i stedet for som personinntekt.

- Det er et veldig stort beløp, 1,35 milliarder kroner, som bare gjelder indre selskaper, hvor de hevder at overskuddet er kapitalinntekt og skal beskattes 28 prosent. Vi hevder at det er vederlag for den jobben megleren har gjort, og skal omklasses til 55 prosent, forteller Kristiansen.

Oslo likningskontor har gått til felts mot totalt 27 selskaper. Saken ble stevnet inn for Oslo tingrett, hvor staten vant på alle punkter, men saken er ennå ikke ferdig.

- Den er ennå ikke ferdigstilt og vil bli en viktig sak for oss også i år. Selv om vi vant saken i tingretten, ble den anket, sier han.

Store mørketall
Men gigantbeløpet til tross. Jan-Egil Kristiansen tror det er mer å hente enn de 4,7 milliardene Oslo likningskontor og Oslo fylkesskattekontor økte inntektene med i fjor.

- Det er store mørketall og fortsatt et stort potensial til å avdekke større beløp enn dette. Det er mange bransjer vi ikke har gått inn i, sier Kristiansen.

NA24 har tidligere skrevet hvordan kun et fåtall av skattesvindlerne som oppdages i Oslo blir anmeldt til politiet.

- Vi anmelder ikke så mange saker som vi kan, på grunn av ressursmangel i oslopolitiet anmelder vi bare 15 prosent av sakene, sier Jan Egil Kristiansen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.