*Nettavisen* Nyheter.

Stang (H) til Borgen (SV): – Husk at du er sjefen

Oslo 20151022. Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og avtroppende ordfører Fabian Stang (H) ankommer nøkkeloverrekkelsen på ordførerens kontor i Oslo rådhus torsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Fabian Stang (H) ga råd, ordførerkjede og nøkler til Oslos nye ordfører Marianne Borgen (SV).

22.10.15 12:15

– Husk at du er sjefen, formante Fabian Stang (H) da han overlot nøkler og ordførerkjede til Oslos nye ordfører Marianne Borgen (SV).

Hun lover på sin side å være like synlig som sin forgjenger.

– Du har vært en fantastisk ordfører for hele byen. Det er med stor glede og ydmykhet jeg tar over. Jeg vil ikke fylle dine fotspor, jeg må gjøre det på min måte, sier Borgen, som lover å være en lyttende og raus ordfører med et særlig engasjement for barn og deres oppvekst.

– Du er president
Under nøkkeloverrekkelsen fikk hun både en god klem, blomster og pledd i gave fra Stang, slik at hun kan ta seg en strekk på sofaen på ordførerkontoret når det røyner på.

Borgen fikk også følgende råd på veien fra Stang:

– Du må ikke glemme – og ikke la noen andre glemme – at du er den øverste sjefen i byen. Hvis byrådet blir for opptatt av å være regjering, må du huske på at du er president, sa Stang til sin etterfølger.

Måtte på gangen
Til tross for at Stang har visst om sin avgang i flere uker, ble avskjedsstunden vemodig, og den tidligere ordføreren måtte ta seg en tur på gangen etter nøkkeloverrekkelsen.

Stang har vært Oslos ordfører siden 2007 og har i disse årene ledet 100 bystyremøter på til sammen 600 timer.

Samtidig er det befriende å ikke lenger være ordfører, sier han.

– I dag møtte jeg en idiot i trafikken. Da kunne jeg tute. Det har jeg ikke gjort på åtte år. Det var ganske befriende. Men jeg gjorde ikke noe mer, altså, spøkte Stang.

Synlig i opposisjon
Selv fortsetter han i bystyret, der han har planer om å være like synlig som opposisjonspolitiker som han har vært som ordfører.

– Hvis det nye byrådet ikke innfrir sine løfter, skal vi la dem få høre det, sier Stang til NTB.

Han mener løftet for Osloskolen er det viktigste han har fått til som ordfører, og retter allerede kritikk mot det nye byrådet for å innføre gratis Aktivitetsskole kun i østlige bydeler.

– Dette burde heller vært behovsprøvd. En millionær i Groruddalen vil slippe å betale, mens det må en familie på vestkanten med trang økonomi, sier Stang. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.