*Nettavisen* Nyheter.

Stange-lands nye hodepine

Dette er ikke en strand i Bangladesh. Dette er Hanøytangen på Askøy der selskapet Norscrap hogger båter. Magnus Stangeland er styremedlem.

13.01.06 14:54

- Hvis det fremdeles ligger skrap i fjæren slik at det kommer i kontakt med sjø ved flo, så må vi se på det. Dette skulle være vekke i løpet av 2005, sier Kjell Kvingedal seksjonsjef fylkesmannen i Hordaland.

Det var i mars 2005 selskapet Norscrap som Magnus Stangeland er styremedlem i, fikk konsesjon til å hogge den forliste båten Fjord Champion på Hanøytangen på Askøy. Konsesjonen gikk ut på at de skulle hogge båten opp i småbiter inne i dokken på Hanøytangen og selge bitene ut som skrapjern.

Frontfigur

På mange måter er firmaet en frontfigur i den nye miljøsatsingen, men noe gikk galt. Nå ligger opphøgde vrakdeler over hele Hanøytangen og i oktober fikk miljøavdelingen hos fylkesmannen via omveier vite at opphoggingen ikke foregikk etter forutsetningene.

- Vi inspiserte og fant tre anmerkninger, sier Kjell Kvingeland.

- Det lå oljeinfiserte metallgjenstander utenfor tett dekke. Det lå oppklipte metallseksjoner i fjæresteinene under flomålet og det lekker vann i i dokken som blir pumpet rett i sjøen. Det kan være forurenset og skal være behandlet før det skilles ut.

- Disse anmerkningene ble oversendt selskapet og de ga svar tilbake at alt skulle være ordnet opp innen utgangen av 2005.

Fremdeles en skrothaug

Dermed strå Stangeland, som også var styreleder i Redningsselskapet, overfor nye utfordringer.

- Det ser fremdeles ut som en strand i Bangladesh på Hanøytangen, Magnus Stangeland.

- Nei, det gjør det ikke og om tre måneder er alt vekke.

- Hva gikk galt?

- Vi måtte i hurten og sturten mellomlagre bitene utenfor dokken da Skanska skulle inn og bygge tunneler.

- Dere kunne sagt nei til kontrakten?

- Det ville blitt dyrt. Vi skulle etter planen ha dokken klar før tunnelene skulle lages, men klarte ikke å holde tempoet. Vi så ut til å gå på en skikkelig økonomisk smell i september, men har klart å hente det inn igjen så vi kommer ned på beina.

Kun styremedlem

- Hvorfor ga dere ikke fylkesmannen beskjed om at den videre opphoggingen forgikk utenfor forutsetningen?

- Det vet jeg ikke. Jeg er kun et styremedlem, verken styreformann eller daglig leder. Jeg er kjent med at vi fikk en anmerkning fra fylkesmannen, men jeg visste ikke at vi hadde gitt tilsvar om at dette skulle være ordnet innen utgangen av året, sier Magnus Stangeland som har store planer for Hanøytangen-området. Både bygging og skroting.

- Vi har henvendelser fra hele verden om bygging av skip og vi skal konkurrere om oppdrag fra Nordsjøen etter hvert som utstyr og installasjoner skal skrapes.

- Men alt skal selvsagt foregå innefor konsesjonsrammene. Dette var et en gangs tilfelle, sier Magnus Stangeland.

Uakseptabelt

- Vi aksepterer ikke at virksomheten foregår utenfor forutsetningene. Det som foregår på Hanøytangen er et godt foretak i seg selv, det er et alternativ til nettopp uforsvalig dumping på strender i u-land. Men det må foregå på riktig vis. Brudd på konsejonsvilkårene vil bli straffet med forurensningsbøter i første omgang, anmeldelse i neste om det skulle være nødvendig, sier fylkesmiljøvernsjef Terje Aasen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.