*Nettavisen* Nyheter.

Starter Nokas-sak uten alle bevis

Foto: (scanpix)

En stor bunke Nokas-dokumenter vil tidligst bli utlevert til forsvarerne i Nokas-saken etter at rettssaken har startet. - Uheldig, sier advokat John Christian Elden.

Advokat John Christian Elden vant forrige runde mot påtalemyndighetene i Stavanger da lagmannsretten avgjorde at politiet måtte levere ut «kassert» etterforskningsmateriale, for det meste opptak fra telefonavlytting, i forbindelse med Nokas-etterforskningen.

Men aktor, statsadvokat Tor Christian Carlsen, påkjærte kjennelsen til Høyesterett. Sommel i Høyesterett innebærer imidlertid at Elden ikke får utlevert dokumentene, hvis han får Høyesteretts medhold, før rettssaken starter førstkommende mandag. Avgjørelsen faller først en gang i neste uke.

- Dette betyr at vi starter uten å vite hvilke dokumenter saken omfatter og hva vi skal forberede oss på. Det er uheldig, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

- Neppe til hinder
Elden sier at han aldri før har opplevd å starte en rettssak hvor ikke all dokumentasjon er utlevert til forsvaret på forhånd.

- Vi vet ikke hvor omfattende mengder dokumenter vi ennå ikke har mottatt. Men vi får komme tilbake til dette før de tiltalte starter å gi sin forklaring i retten. Det er neppe til hinder for at innledningsforedraget fra aktor blir holdt, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Kan være avgjørende
En del av avlyttingsmaterialet vil bli fremlagt som bevis i straffesaken. Resten er stemplet ikke relevant og skal i utgangspunktet ødelegges. Men advokat John Christian Elden, som forsvarer Erling Havnå, har krevd å få ut alt dette materialet. Årsaken er at han ønsker å se om noe kan brukes til forsvar for sin klient.

Hvorvidt noe av materialet vil være relevant, er høyst usikkert. Men i en annen straffesak hvor Elden var forsvarer, ble lignende overskuddsmateriale avgjørende for å redusere straffen til Eldens klient.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.