*Nettavisen* Nyheter.

Starter på nytt etter røntgenrot

Foto: Curato Røntgen (Curato)

Etter tre måneder med kaos avlyser Helse Sør-Øst anbudskonkurransen.

29.03.11 11:02

Kaoset startet da Curato Røntgen tapte anbudskonkurransen for røntgenvirksomhet i Helse Sør-Øst like før jul. Curato mente helseforetaket hadde gjort juridiske feil i anbudsprosessen, og klaget på vedtaket.

Etter å ha fått avslag på klagen, gikk de videre til Hedmarken tingrett, der de fikk medhold om såkalt midlertidig forføyning. Dermed ble Helse Sør-Øst nektet å skrive under på kontrakten med anbudsvinnerne. Lagmannsrettet stadfestet dessuten tingrettens avgjørelse, og etter mye frem og tilbake, har nå helseforetaket bestemt seg for å starte helt på nytt.

Les også: - Helse Sør-Øst har forskjellsbehandlet

Avlyser konkurransen
Helse Sør-Øst har kommet til at konkurransen innen radiologtjenester avlyses, og at det utlyses en ny konkurranse.

- Vi har vurdert ulike alternativ, sett i forhold til kjennelsen fra både tingretten og lagmannsretten, og vi mener dette vil være den riktig konklusjonen, sier Stig Grydeland, direktør for eksterne helsetjenester i Helse Sør-Øst.

Partene, både anbudsvinnerne og anbudstaper, er nå informert om avlysningen.

- Vi er opptatt av at det må være en ryddig og profesjonell prosess mellom partene. Vi skal sikre god dialog også videre, sier Grydeland.

Les også: Røntgenkaoset skaper bitter strid

- Det vil ta noe tid
Helse Sør-Øst har ansvar for å sikre et røntgentilbud til befolkningen, noe de altså ikke har klart så langt.

- Det skal vi gjøre selv om vi har kommet opp i denne situasjonen nå. En utlysning av ny konkurranse for langsiktige avtaler vil naturlig nok ta noe tid, og vi vil derfor legge en prosess framover som sikrer dette. Det betyr blant annet at vi vil gjennomføre en minikonkurranse for å inngå midlertidige, kortsiktige kontrakter for den perioden det tar å gjennomføre en ny anskaffelsesprosess, sier Grydeland.

Inntil klagesaken til Curato Røntgen hadde blitt avklart, valgte Helse Sør-Øst før jul å forlenge avtalene de hadde fram til 1. april. Disse avtalene er nå forlenget inntil videre.

Les også: Her er millionutstyret som må skrotes

Har kjøpt inn utstyr
Den største anbudsvinneren, Unilabs, har fortvilt fordi de ikke har fått skrevet under på kontrakten. De ble tildelt 78 prosent av det radiologiske markedet, mens resten av markedet ble tildelt Aleris i Oslo og Røntgensenteret i Kristiansand.

- Avtalen Helse Sør-Øst tildelte Unilabs om levering av røntgentjenester innebærer store helsegevinster for Helse Sør-Øst. 106.796 flere undersøkelser og etablering av to nye røntgeninstitutter vil bedre tilbudet for tusenvis av pasienter, sa administrerende direktør Tom Emil Asp i Unilabs til Nettavisen i februar.

Unilabs har startet med ansettelser, opplæring og har kjøpt inn utstyr.

Les også: - Vi har ventet på kontrakten i ukesvis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.