*Nettavisen* Nyheter.

Staten bryter nynorskkrav

Departementene synder og bryter kravet om å bruke i snitt minst 25 prosent nynorsk.

11.03.04 11:05

Språkstatistikk for de tre siste årene viser at samtlige departement synder mot kravet om minst 25 prosent av hver målform i alle kategorier av sentralt informasjonstilfang.

Det viser en undersøkelse offentliggjort av Kultur- og Kirkedepartementet.

- Størstedelen av det tilfanget departementene produserer, er proposisjoner og meldinger til Stortinget. Her er det fire av departementene som har oppfylt minstekravet for den siste treårsperioden. Særlig Utdannings- og forskingsdepartementet, men også Landbruksdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet, har oppfylt kravet med god margin. Nærings- og handelsdepartementet hadde akkurat 25 prosent nynorsk i 2003.

- Kommunal- og regionaldepartementet lå tett oppunder. Ellers er det Utenriksdepartementet som ligger nærmest oppunder 25 prosent for den siste treårsperioden sett under ett, opplyser departementet.

Lav prosent

Det opplyses at det står mye dårligere til med nynorskprosenten når det gjelder andre større dokument som blant annet høringsnotat, brosjyrer, redegjørelse og publikasjoner av ulike slag

- Her var det ingen av departementene som oppfylte minstekravet; berre tre departement kom over ti prosent, sju av departementene hadde ikke noe nynorsk i det hele tatt, og gjennomsnittet var bare seks prosent, opplyser Kultur- og Kirkedepartementet.

Her kan du lese mer om språkstatistikken for departementene i 2001, 2002 og 2003.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.