RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten reagerer på Røkke-lønn

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke vil gi mer penger til sin høyre hånd, men staten mener han allerede får nok.

Siden Simen Liungh gikk ut av Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Solutions, har Røkkes høyre hånd, Øyvind Eriksen, hold i tømmene. Også staten har en større eierandel i Aker Solutions, gjennom det omstridte eierselskapet Aker Holding.

I innstillingen fra valgkommiteen stakk regjeringens representant seg frem. Mens Røkkes medlemmer i valgkommiteen vil øke kompensasjonen til arbeidenede styreleder Øyvind Eriksen, synes ekspedisjonssjef Mette I. Wikborg i eierskapsavdeling i Nærings- og handelsdepartementet av nok var nok.

Økte honoraret med 37,5 prosent
Bakgrunnen for at Wikborg ikke støtter forslaget til valgkommiteen er at økningen av honoraret til styrets leder er på hele 37,5 prosent til 550.000 kroner. Øvrige medlemmers honorar økes samtidig med 20 prosent til 250.000 kroner.

Øyvind Eriksen får også en solid lønnspakke som arbeidende styreformann i Aker Solutions. Han har tatt over oppgaven med å lede selskapet etter at Liungh gikk ut døren. Totalt får Øyvind Eriksen 5,5 millioner kroner i året for å lede og være styreleder i Aker Solutions.

- Jeg har ingen andre kommentarer til dette enn det som står i innstillingen, sier Wikborg til NA24.

I innstillingen står det kun at «omitémedlem Mette Wikborg støtter ikke forslaget, men går inn for en justering i størrelsesordenen 3 - 5 prosent.» Styrehonoraret til Eriksen overføres imidlertid til Aker ASA, som følge av en regel Røkke har innført for Aker-selskapene.

Godkjenner Eriksens lønn
Wikborg går imidlertid inn for at Eriksen skal få bonus og lønn, som følge av at Aker Solutions ennå ikke har fått seg ny administrerende direktør.

«Styrets leder ble den 15. juni 2010 utpekt av styret som arbeidende styreleder for å styrke selskapets ledelse inntil en ny permanent konsernsjef er på plass. Styret vedtok da å foreslå for generalforsamlingen at styrets leder mottar en kompensasjon som tilsvarer den avgåtte konsernsjefens lønnskompensasjon frem til ny konsernsjef er på plass. Valgkomitéen bifaller dette, og innstiller således på et samlet honorar til styrets leder på NOK 5.459.443. Dette er beregnet slik at styrets leder i perioden fra generalforsamling 2010 til 15. juni 2010 mottar ordinært styrehonorar som ville utgjort NOK 550.000 p.a. hadde ikke styrets leder også vært arbeidende styreleder i perioden, noe som tilsvarer NOK 102.361 i den aktuelle periode. I perioden fra 15. juni 2010 frem til ordinær generalforsamling 2011 foreslås det altså at styrets leder mottar en kompensasjon beregnet ut i fra tidligere konsernsjefs årslønn og bonus. Fastlønns-komponenten av dette utgjør NOK 4.013.391 og bonuselementet NOK 1.343.691. Bonuselementet er beregnet på basis av utbetalt bonus for 2009 for tidligere konsernsjef. Dette da fratrådt konsernsjef ikke besatt stillingen i hele 2010, og det således ikke ble gjort noen bonus-avregning for han dette året», heter det i innstillingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere