*Nettavisen* Nyheter.

Staten sponser gassutslipp

- Galskap sier kritikerne av at Staten vil bruke tre milliarder kroner de neste årene på å subsidiere CO2-utslipp fra nye gasskraftverk.

02.07.05 09:34

Til tross for at Kyoto-protokollen pålegger verdens rikeste land å redusere utslippene av antatt farlige klimagasser innen 2012, har Stortinget besluttet å dele ut gratiskvoter til de nye gasskraftverkene. Kvotene som deles ut gratis til gasskraftverkene må staten kjøpe i det internasjonale kvotemarkedet. I dag koster det nærmere 25 euro, eller nesten 200 kroner, å slippe ut et tonn CO2.

De såkalte gratiskvotene tilsvarer 95 prosent av utslippene frem til 2008. Disse kvotene må staten kjøpe i det internasjonale kvotemarkedet. Per dags dato koster det om lag 200 kroner å slippe ut et tonn CO2, skriver Aftenposten. Etter 2008 blir det trolig delt ut gratiskvoter for 90 prosent av gassutslippene. Dersom planene om nye gasskraftverk både på Mongstad, Kårstø og i Midt-Norge blir realisert, vil ordningen med gratiskvoter kunne koste staten rundt tre milliarder kroner i Kyoto-perioden.

Leder av Naturvernforbundet, Lars Halbtrekken, omtaler CO2-subsidieringen somg alskap.

- Politikerne har ikke forstått at det er bedre å bruke pengene på rensing enn forurensing. Klimautfordringene kan brukes til å etablere ny teknologi, sier Bellonas Frederic Hauge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.