RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten støtter bare «guttefag»

Staten gir gratis videreutdanning til typiske «guttefag». Elever på «jentefagene» må betale etterutdanning selv.

Skoleplass på tekniske fagskoler er gratis, ettersom de får statsstøtte verdt 80.000 kroner per studieplass. For helsefag har Helsedirektoratet bare gitt 40.000 per plass i et prøveprosjekt. Resten er det meningen at arbeidsgiver skal stå for, men det blir i praksis sjelden gjort, slik at de som tar utdanningen stort sett sitter igjen med kostnadene selv.

- Siden det fremdeles er slik at det store flertallet som søker helse- og sosialfag, er jenter, mens flertallet på tekniske fag er gutter, blir denne praksisen klart kjønnsdiskriminerende, sier Kjellfrid Blakstad, leder for seksjon helse og sosial i Fagforbundet, LOs største forbund, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fagforbundet mener praksisen også bryter med den nye loven om fagskoler fra 2002, som sier at det skal være likhet mellom tekniske fag og omsorgsfag. Derfor krevre de at Stortinget setter av rundt 30 millioner kroner til videreutdanning for «jentefag». Men det vil ikke skje, ettersom summen er for høy, sier nestleder i helse- og sosialkomitéen på Stortinget, Anniken Huitfeld (Ap).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere