*Nettavisen* Nyheter.

Staten tapte for somalisk kvinne

UDI og UNE trodde ikke på henne. Det gjorde retten.

(iOslo.no) Den somaliske kvinnen uttalte søkte ved Oslo politidistrikt om asyl i 2003. Hun fortalte at hun ble foreldreløs som 8-åring, og at hennes to søsken forvant. Hun var ifølge henne seg selv, utenbeskyttelse og uten jobb. Hun fortalte også at hun måtte prostituere seg for mat, samt at hun ofte ble voldtatt, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Utlendingsdirektoratet (UDI) undersøkte skjelettet og tennene til jenta, for å finne ut om hun snakket sant om alderen. Det ble sånn sterke tvil om hun var 16 år da hun søkte om asyl.

UDI avslo kvinnens asylsøknad i 2004. De mente det ikke fantes gode nok bevis for at hun kom fra stedet hun hadde oppgitt, og at hennes troverdighet var svekket fordi de mente hun oppga feil alder.

Saken ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE). I 2006 fasthold de avslaget om asyl, blant annet etter diverse språktester. Kvinnen holdt fast ved sitt og partene møttes i Oslo tingrett.

En språkekspert fra Sverige støttet kvinnens historie, og etter grundig gjennomgang kjente tingretten avvisningen av asylsøknaden for ugyldig. I tillegg må nå UNE betale 110.620 kroner i saksomkostninger til kvinnen.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag