*Nettavisen* Nyheter.

Statoil tar selvkritikk

Statoil medgir at selskapet ikke klarte å leve opp til egne mål da den ukontrollerte gasslekkasjen skjedde på Snorre A i november.

18.01.05 11:10

- Sikker drift er en forutsetning for all vår virksomhet. Vår gransking viser at vi ikke har klart å leve opp til våre egne mål. Vi må lære av hendelsen og tar tak i arbeidsprosesser og styringssystemene i Snorre for å unngå en lignende situasjon i fremtiden, sier konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge, Terje Overvik i en melding fra Statoil.

Statoil har nå avsluttet sin gransking av den ukontrollerte brønnsituasjonen på Snorre A-plattformen i Nordsjøen 28. november i fjor.

Den direkte årsaken til gasslekkasjen var at det oppstod en sugeeffekt hvor gass ble trukket inn i brønnen fra reservoaret da et ekstra foringsrør ble trukket ut. Gassen strømmet videre ut via en slitasjeskade i et utenforliggende foringsrør og ut i formasjonen til havbunnen.

I granskingsrapporten blir det konkludert med at de bakenforliggende årsakene til hendelsen var utilstrekkelig planlegging og forståelse for risiko, samt manglende etterlevelse av styrende dokumentasjon. Potensialet i hendelsen lå i gassvolumene som lekket ut og som kunne blitt antent, ifølge Statoil.

- Vi treffer nå de nødvendige tiltak for å styrke og følge opp brønn- og boreaktiviteten i Snorre. Vi skal sikre tilstrekkelig oppmerksomhet mot styrende dokumentasjon og beste praksis i bore- og brønnoperasjonene, sier Overvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.