RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsadvokat tar kritikk etter voldtektsdom

Jogeir Nogva
Jogeir Nogva Foto: Chris Kyllingmark (Scanpix)
Sist oppdatert:
14-åringen ble voldtatt av to menn mens hun sov. De ble dømt til 2,5 års fengsel - langt strengere enn statsadvokatens straffepåstand. Nå tar han kritikk.

- At retten gir strengere straff enn jeg har påstått må tas som en korrigering av aktor, og det vil jeg ta til følge i en runde to, sier statsadvokat Jogeir Nogva.

Fredag falt dommen mot to menn som voldtok en sovende 14-åring. De to fikk henholdsvis to år og fire måneder, og to år og seks måneders fengsel. Selv om de to mennene er av utenlandsk opprinnelse, har de blitt norske statsborgere. Det vil derfor ikke være aktuelt å opprette utvisningssak mot de to.

Nogva selv hadde lagt ned påstand om at fire måneder av disse straffene skulle gjøres betinget. Altså at de skulle sone knapt to år for voldtekten (de fleste i norske fengsler blir løslatt før tiden).

Blir strengere...
- Hvor stor mener du belastningen av denne straffen er for de to mennene, sammenlignet med belastningen denne jenta er påført?

- Nei, hun har jo fått ødelagt sin livskvalitet for lang tid fremover, og kanskje hele livet. Det er ikke uten grunn at det er føringer på at slike saker skal det reageres strengere på, sier Nogva.

Voldtekten av jenta skjedde under en fest i desember 2007. I mai 2009 ble den nye straffeloven vedtatt i Stortinget, og Høyesterett har sagt at domstolen skal følge den nye loven i overgrep som har skjedd etter mai 2009.

Nogva sier at ut fra den nye loven ville mennene fått 12 til 18 måneder lengre straff for denne voldtekten.

... også for sovevoldtekt
- Mener du at straffen er streng nok i forhold til hva disse mennene har gjort?

- Det er et politisk spørsmål. Spør du Riksadvokaten ville han sagt at målet for påtalemyndigheten ikke er å få en så streng straff som mulig, men en riktig straff, og det er justispolitikere sammen med Høyesterett som har ansvar for å legge straffenivået, sier Nogva og legger til:

- Hvor streng straff samfunnet vil ha, er en demokratisk prosess.

Nogva forteller at såkalte «sovevoldtekter» har vært straffet mildere enn voldtekter gjort med makt. I den nye straffeloven blir sovevoldtekter straffet mer som vanlige voldtekter.

- Hadde det blitt brukt makt mot jenta i denne saken, er logikken at straffen ville blitt langt strengere, sier Nogva.

Tidligere saker
Statsadvokaten trekker fram en rekke tidligere lover som bygger under vurderingen av straffenivået i denne konkrete saken:

  • I 2008 ble en mann dømt for å ha voldtatt en ung jente han hadde lurt med hjem. Mannen var i 30-årene og kvinnen langt yngre, men ikke mindreårig. Hun ble voldtatt med makt. Mannen ble dømt til 2 år og 8 måneder.
  • I 2004 ble en mann dømt for sovevoldtekt mot en kvinne. Han hadde gjort det før, noe som er sterkt skjerpende. Han ble derfor dømt til 2 år og 6 måneder.
  • I 2005 ble to menn tidlig i 20-årene dømt for voldtekt av en 15 år gammel jente. De to fikk 1 år og seks måneders fengsel. Seks måneder ble gjort betinget.

- Alle er enige i at straffene har vært for lave i denne typen saker. Derfor har blant andre Knut Storberget gjort en kjempejobb for å heve straffenivået, sier advokat Thomas Benestad. Han har vært bistandsadvokat i en rekke voldtektssaker.

- Lengden er viktig
- Dette oppleves veldig forskjellig fra person til peron, men ikke sjelden blir overgriperen dømt til noen års fengsel mens den fornærmede blir «dømt» til om ikke resten av livet, så i alle fall i lang tid, leve med frykt og redsel. De får et ødelagt sosialt liv, sier han.

Likevel mener advokaten at lengden på straffen ikke er alt i slike saker.

- Jeg tror at det viktigste for dem er at de blir trodd, og at vedkommende blir straffet, mer enn lengden på straffen. For mange er lengden på straffen viktig fordi den bekrefter at samfunnet mener at overgrepet begått mot dem er alvorlig.

- Lengden er viktig for mange fordi det er en bekreftelse for det som er begått mot dem men det er viktigste er at de blir dømt.

- På den andre siden er alle enige om at rehabilitering også skal stå sentralt. De som blir dømt for dette skal får skikkelig behandling og oppfølging etterpå slik at det ikke skjer igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere