Statsbygg kan få minnesmerke-saken i retur

ARR I LANDSKAPET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Den svenske kuntneren Jonas Dahlbergs ide var å grave ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli.

ARR I LANDSKAPET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Den svenske kuntneren Jonas Dahlbergs ide var å grave ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio (NTB scanpix)

Striden om 22. juli-minnesmerket på Sørbråten har splittet innbyggerne i Hole kommune. Mandag kveld behandles saken.

15.09.14 15:09

Politikerne i Hole kan komme til å sende reguleringen av det nasjonale minnesmerket etter 22. juli-terroren på Sørbråten tilbake til Statsbygg. Mange føler seg overkjørt av staten.

Det er såre følelser hos mange i Hole kommune over ikke å ha hatt noen lokal innflytelse over plasseringen av monumentet til minne om 22. juli-ofrene. Bygda er splittet, men i nabolaget som heltemodig reddet 250 ungdommer ut av vannet, er det sterk motstand mot monumentet, selv om det også er ment å hedre deres innsats.

- Har provosert mange

- Vinnerutkastet som skal dele Sørbråten i to med et skår på 3-4 meter har provosert mange. Det er mange naboer som mener dette er en brutal behandling av en naturperle. Forventningene var nok å få et noe fredeligere og mer lavmælt uttrykk, sier Per Christian Gomnæs til NTB.

Les også: Behandler Sørbråten-detaljer i dag (Ringerikes Blad)

Ikke representert

Han leder plan- og miljøutvalget som mandag kveld behandler reguleringsplanen for minnesmerket. Gomnæs går ikke god for at det blir et nei, slik NRK antyder, men understreker at det en utbredt misnøye med prosessen. Kommunen var ikke representert i den regjeringsoppnevnte kommisjonen som tok seg av minnesmerket i Hole. Kommunen ble invitert til å gi en anbefaling om sted, og et enstemmig formannskap svarte med et ønske om at minnesmerket ble lagt til et utkikkspunkt rett over Utøya.

– Vi ble ikke hørt. Ingen lokale var representert i juryen for konkurransen om minnesmerket. Det var heller ikke noen naboer eller redningsmenn. Vi fikk presentert vinnerutkastet og en ferdig avtale med grunneieren om bygsling av Sørbråten. Misnøyen går på at vi ikke har fått medvirke underveis, sier Gomnæs.

Se pressemeldingen om 22. juli-minnesmerket

Ryddig prosess

Rådmannen i Hole innstiller på at detaljplanene for Sørbråten legges ut for høring. SVs representant i utvalget, Kari Strande, sier til NTB at hun er innstilt på at kommunen skal ha en ryddig behandling av saken og går for å legge den ut på høring.

En av naboene til det foreslåtte minnestedet, Elling Klepp, mener lokalpolitikerne må si nei og ikke gå for rådmannens innstilling.

– Jeg håper og tror at de går imot planen slik den foreligger, og hører på lokalbefolkningen og motstanden som er ute hos oss, sier han til NRK.

- Har tid

Dersom flertallet i utvalget stemmer nei, vil planen måtte sendes tilbake til Statsbygg og Kommunaldepartementet for videre behandling. Prosjektleder Jørn Mortensen i KORO, Kunst i offentlig rom, sier det kan bety forsinkelser.

- Det vil føre til at vi vil bruke mer tid, men det ligger ikke noe stor dramatikk i det, for det er fremdeles god tid fram til sommeren 2016 da det er beregnet at dette skal stå ferdig, sier han. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.