RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VIL REFORHANDLE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) utelukker ikke reforhandling av Syria-avtalen.
VIL REFORHANDLE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) utelukker ikke reforhandling av Syria-avtalen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Statssekretær åpner for endring av Syria-avtalen

Sist oppdatert:
- Vi kan komme til å gå ned på tallet 8.000, sier Jøran Kallmyr (Frp).

Oslo (NTB): Justisdepartementet advarer om at flere asylsøkere til Norge i år kan stanse planen om å ta imot 8.000 syrere de nærmeste tre årene.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier til Klassekampen at han tror Syria-avtalen må endres dersom flyktningstrømmen i Europa kommer til Norge.

Les også: Kraftig økning i antall asylsøkere

Kjernen i avtalen som ble underskrevet av partiene på Stortinget, utenom SV og Frp, i begynnelsen av juni, er at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av tre år

– Vi kan komme til å gå ned på tallet 8.000. Avtalen skal evalueres til neste år som en del av forhandlingene om statsbudsjettet for 2017, sier Kallmyr.

Evaluere status

I asylavtalen åpnes det for å evaluere «status for asyltilstrømningen til Norge siden inngåelsen av denne avtalen» i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettene for 2017 og 2018. Det er dette punktet Kallmyr mener kan endre antallet syriske kvoteflyktninger.

3.000 kvoteflyktninger fra Syria skal tas imot i 2016 og ytterligere 3.000 i 2017. og det er de siste 3.000 Kallmyr åpner for reforhandling om i budsjettforhandlingene.

Venstres leder Trine Skei Grande viser til at Frp og Kallmyr ikke er en del av Syria-avtalen.

– De er ikke med på avtalen, og er derfor heller ikke i noen posisjon til å reforhandle den, sier hun.

– Valgkamputspill

Krfs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal mener Kallmyr og regjeringen må forholde seg til flertallet på Stortinget.

– Dette er kanskje et valgkamputspill, men vi forutsetter at Justisdepartementet følger Stortingets vedtak, sier han til Klassekampen.

I løpet av årets seks første måneder har i overkant av 400.000 mennesker søkt asyl i EUs 28 medlemsland. I samme periode har 4.600 asylsøkere funnet veien til Norge, omkring 1 prosent av antallet som har søkt i EU.

Norges folketall på nesten 5,2 millioner utgjør omkring 1 prosent av EUs vel 500 millioner innbyggere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere