*Nettavisen* Nyheter.

Steine dømt i lagmannsretten

Tommy Steine må betale nesten 900.000 kroner til Santander Consumer Bank. Steines forsvarer mener retten har bommet. Foto: Brede Høgseth Wardrum/Arkivfoto (Romerikes Blad)

Tommy Steine må betale nesten 900.000 kroner til Santander Consumer Bank.

21.04.15 17:15

Steine er forpliktet til å betale 75 prosent av kravet fra Santander, og dømmes etter dette til å betale 842.320 kroner med tillegg av forsinkelsesrente av 643 778 kroner fra 6. september 2014, står det i dommen fra Eidsivating lagmanssrett. Det betyr at hvis Steine hadde betalt kravet i dag, ville han måtte ut med rundt 37.000 kroner i renter.

Steine slipper å betale saksomkostninger.

Det var avsatt tre dager til ankesaken i Eidsivating lagmannsrett hvor Tommy Steine måtte forklare seg i saken hvor Santander Consumer Bank finansierte hans kjøp av tre rådyre biler fra Auto-Forum i Drammen.

Bruktbilfirmaet lokket med en avtale som virket for god til å være sann. Kjøp deg en heftig luksusbil og Auto-Forum kjøper den tilbake for en gunstig pris innen ett år.

Steine forklarte i lagmannsretten at han skylder drøyt 1,2 millioner, inkludert renter, i tillegg kommer saksomkostningene.

- Tommy er skuffet

Tommy Steines advokat, Jørgen Klaveness reagerer på dommen fra Eidsivating lagmannsrett. Han mener de har bommet på et sentralt punkt.

«Steine leverte to biler til Auto-Forum i forbindelse med at han kjøpte Range Rover Sport og BMW 730d. Dette var en BMW og en Mercedes som begge var finansiert av Santander. Etter det lagmannsretten forstår ble den resterende gjelden på disse bilene gjort opp av Auto-Forum. Størrelsen på gjelden er ikke opplyst. Det er derimot opplyst at de to bilene senere ble realisert av Auto-Forum for til sammen kr 52 321. Ettersom Auto-Forum overtok gjenværende gjeld på bilene, må det legges til grunn at de to bilene ikke hadde noen nettoverdi som inngikk som egenkapital da Steine kjøpte Range Rover Sport og BMW 730d» står det i dommen.

- Han og jeg er selvfølgelig skuffet over rettens midt på tre løsning. Det som er utslagsgivende for retten er en bevisfeil. Vi har fått medhold i praktisk talt alt, men det er ett punkt hvor retten har bommet på bevisvurderingen. Retten har ikke fått med seg at to av bilene ble solgt for betydelig mer enn 52.321 kroner. Det beløpet er overskuddet Auto-Forum satt igjen med. Fordi de har bommet på det mener de at Steine burde ha skjønt at egenkapitalen i form av bilene i seg selv var fiktiv. Derfor mener de at han bare skal ha 25 prosents avslag på lånet. Virkeligheten er en helt annen, sier Klaveness til Nettavisen.

- Jeg er ikke i tvil om at dette er en bevisvurderingsfeil fra rettens side og den har helt klart fått betydning for utfallet. Hva som skjer videre kan jeg ikke ta for gitt før jeg har fått snakket mer med Tommy.

Gikk konkurs

Santander Consumer Bank og DNB fullfinansierte bilene på gunstige betingelser. Bilavtalen virket perfekt, helt til Steine og de andre kjendisene forsøkte å levere bilene tilbake. Da var bilbutikken låst og bilselgeren borte.

Les også: Tommy Steine må selge hytta

Tommy Steine kjøpte tre biler fra Auto-Forum, en Porche, en BMW 7-serie og en Range Rover.

Da Auto-Forum gikk konkurs sommeren 2013, sluttet Steine å betale ned billånene. Han mistet troen på at drammenserens bruktbilforretning kom til å gjøre opp avtalen. Santander Consumer Bank saksøkte Steine for én million kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tommy Steine måtte legge hytta ut for salg i fjor sommer. Foto: Faksmile Finn

Frikjent i tingretten

Da saken kom opp i Nordre Rometike Tingrett sommeren 2014, ble Steine frikjent. I dommen kom det frem at komikeren slipper å betale 1,9 millioner kroner. Santander Consumer bank måtte samtidig dekke Steines saksomkostninger med 294.301 kroner.

Men banken anket dommen i september i fjor.

Les også: Steine frikjent i tingretten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.