*Nettavisen* Nyheter.

Stempler norske menn som konebankere

Norske menn er mer voldelige mot sine kvinner enn menn i land det er naturlig å sammenligne seg med.

14.04.05 09:12

Høyskolelektor Kjersti Alsaker ved Høyskolen i Bergen har foretatt en omfattende undersøkelse basert på 87 kvinner ved norske krisesentre. Resultatet av undersøkelsen kaster vrak på forestillingen om den norske mannen som tolerant og det norske samfunnet som et likestillingssamfunn.

Mer enn halvparten av kvinnene som oppsøker krisesentrene har blitt drapstruet av mennene sine. Tre av fire har opplevd trusler om alvorlig vold. Nesten halvparten har opplevd å bli tatt kvelertak på, skriver Bergens Tidende.

Undersøkelsen er basert på kvinner som har oppholdt seg på krisesenter i minimum en uke. Det kan være med på å forklare de nedslående resultatene. Videre er det hovedsakelig norske kvinner med norske partnere som har svart, fordi spørreskjemaet har krevd betydelige norskkunnskaper.

- Norske kvinner blir utsatt for veldig alvorlig psykisk og fysisk vold. Tilsvarende undersøkelser er gjort i utlandet. Funnene jeg har gjort viser at det er flere tilfeller av grov vold og trusler om grov vold her i landet, enn i granskninger fra andre land det er naturlig å sammenligne seg med. Til en viss grad er dette overraskende, men det kan ha en forklaring i at jeg valgte å bruke kvinner som hadde bodd minst én uke på krisesenter, sier Kjersti Alsaker til Bergens Tidende.

Også undersøkelser gjort i andre land har gitt som resultat at nordiske menn er mer voldelige mot sine kvinner enn menn lenger ned på kontinentet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag