RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stenger DnB NOR

Sist oppdatert:
Kredittilsynet stenger DnB NOR Eiendom i Bodø. Meglerkontoret får ikke lenger lov til å drive eiendomsmegling.

Kredittilsynet har funnet i alt 28 lovbrudd ved fem avdelinger i DnB NOR Eiendom. Selskapets avdeling i Bodø er verstingen, og har nå blitt pålagt å avvikle eiendomsmeglervirksomheten.

SISTE: - Nitrist, mener eiendomsmeglere

Kredittilsynet karakteriserer virksomheten som en massiv overtredelse av loven og en trussel mot tilliten til bransjen.

– Det har vært en oppsiktsvekkende og total tilsidesettelse av regelverket. Det er neglisjert totalt, sier seksjonssjef Wilhelm Mohr Grøstad i Kredittilsynet til Avisa Nordland.

Les hele sjokkrapporten her.

Sjekket fem avdelinger
Kredittilsynet har fra begynnelsen av februar til mai 2006 foretatt inspeksjoner ved fem av foretakets avdelinger. Det dreier seg om avdeling Oslo Prosjekt, avdeling Tønsberg Prosjekt, avdeling Tønsberg, avdeling Lillehammer og avdeling Bodø.

LES OGSÅ: DnB NOR-meglere granskes

I rapporten skriver Kredittilsynet at de pålegger DnB NOR Eiendom å avvikle eiendomsmeglingsvirksomheten ved avdelingen i Bodø med virkning fra 24. juli 2006.

Videre heter det i rapporten:

- Som en følge av ovennevnte pålegg kan DnB NOR Eiendom AS v/avdelingen i Bodø fra den 24. juli 2006 ikke lenger påta seg nye oppdrag. Fram til 24. august 2006 kan DnB NOR Eiendom AS avd. Bodø sluttføre allerede inngåtte oppdrag.

Omfattende egenhandel
Kredittilsynet konstaterer i rapporten at det har vært drevet en omfattende egenhandelsvirksomhet i avdelingen gjennom aktivitetene til meglere som også har vært aktive i eiendomsmarkedet for egen regning.

Ved avdelingen i Bodø er det avdekket brudd på egenhandelsforbudet ved totalt 13 gjennomførte formidlinger ved 6 forskjellige oppdrag. Det er avdekket egenhandel både på kjøpersiden og på selgersiden, og i ett tilfelle på begge sider.

Det er også avdekket egenhandel av meglere selv og deres nærstående.

Videre er det avdekket egenhandel ved formidling av så vel eiendom under oppføring som brukt eiendom, og ved boligeiendom, fritidseiendom og næringseiendom.

Kredittilsynet har stengt DnB NOR Eiendom i Bodø.
Kredittilsynet har stengt DnB NOR Eiendom i Bodø.

- En trussel mot tilliten
Kredittilsynet sier i rapporten at en slik massiv overtredelse av eiendomsmeglingslovens egenhandelsforbud som er avdekket ved DnB NOR Eiendom AS’ avdeling i Bodø må anses som en trussel mot tilliten til eiendomsmeglerbransjen.

Jobber ikke i selskapet lenger
Adm. direktør Kjell Thomassen i DnB NOR Eiendom bekrefter ovenfor NA24 fra sitt ferieopphold i Spania at Kredittilsynet har vært på inspeksjon.

- Kredittilsynet har vært på stedlig tilsyn ved vårt kontor og avdekket flere tilfeller av egenhandel. I de aller fleste tilfellene hadde vi avdekket dette selv gjennom internkontroll, sier Thomassen som forteller at de fire personene som har stått bak egenhandelen i Bodø ikke lenger jobber i selskapet.

- Tilsynet har da besluttet at vi må avvikle kontoret i Bodø. Vi vil etablere et nytt selskap, og starte på nytt som en direkte fortsettelse, slik at dette ikke får noen ulemper for kunder. Dette er i forståelse med Kredittilsynet, sier Thomassen til NA24-

Skjerpet internt regelverk
Han forteller at de tar kritikken fra tilsynet svært alvorlig, og at de har satt i gang en rekke tiltak.

- Vi har laget et skjerpet internt regelverk, strengere enn det loven tilsier. Vi har styrket internkontrollsystemet og satt i gang tiltak for å øke kompetansen. Dette for å hundre at dette skal skje igjen, sier Thomassen som forteller at de nå er sikre på at det gjør alt de kan for at dette aldri skal skje igjen.

Er det trygt å kjøpe bolig gjennom DnB NOR Eiendom i Bodø?

- Det er trygt å kjøpe eiendom gjennom DnB NOR Eiendom over alt. Vi har 80 kontorer over hele landet, og dette er enkelttilfeller. La meg understreke at det ikke har vært kunder som er skadelidende, heller ikke i Bodø, sier Thomassen til NA24.

Er du rammet etter stengingen av DnB NOR?
Ta kontakt med NA24 - na24@tv2.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere