*Nettavisen* Nyheter.

Stenger Gilde-anlegg

Gildes anlegg Terina AS i Sogndal stenges inntil videre.

20.03.06 21:25

Det bestemte Mattilsynet mandag kveld.

- Det ble bestemt nå i kveld, etter lange møter og lang gjennomtenkning, sier kommunikasjonsdirektør i Mattilsynet, Siw Ulvehøj, til TV 2 Nettavisen.

Anlegget produserer pølsene Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse.
Mandag ble disse produktene trukket fra markedet.

For å være sikre
- Hvor lang tid tar det å rengjøre og desinfisere anlegget?

- Det må du spørre Gilde om. Så fort det er rengjort, godkjenner vi anlegget og produksjonen kan starte igjen. Dette gjør vi for å være sikre på at en eventuell smitte i produksjonsutstyret ikke smitter over til kjøttet, sier Ulvehøj.

Smittekilden kan ligge i utstyret eller kjøttet.

- Gilde er veldig samarbeidsvillig, sier Ulvehøj.

De 80 ansatte ved anlegget har dermed ingen jobb å gå til tirsdag.

14 barn smittet
14 barn har blitt syke av E.coli-bakterien, det siste tilfellet ble kjent mandag.

- Det er en gutt fra Akershus som ble syk 10. mars. Han har hatt diaré, ikke nyresykdom. Han var ikke alvorlig syk, og er i fin form nå, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, til TV 2 Nettavisen.

En fire år gammel jente døde tidligere av akutt nyresvikt etter at hun fikk i seg bakterien.

Tredje mistanke på tre uker
Mattilsynet leter desperat etter smittekilden, og mistanken mot anlegget i Sogndal er den tredje som rettes mot Gilde i løpet av tre og en halv uke. Både anlegget på Rudshøgda i Hedmark og slakteriet på Fosen i Sør-Trøndelag har blitt saumfart i smittejakten, uten at man har klart å finne ut hvor bakterien kommer fra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag