*Nettavisen* Nyheter.

Sterk uttalelse mot Finnmarksloven

Norges Jeger og Fiskerforbund tar skarp avstand fra Finnmarksloven som blir banket igjennom i Stortinget onsdag.

23.05.05 13:19

Forbundet mener den nye loven svekker allmennhetens muligheter til å drive jakt og fiske.

- Landets jegere og fiskere har all grunn til å frykte det endelige resultatet av debatten rundt land og vann i Finnmark. Allmennhetens rettigheter til jakt og fiske vil bli betydelig svekket, noe vi i Norges Jeger- og Fiskerforbund beklager på det sterkeste, uttaler generalsekretær Bjarne Oppegård.

Rettigheter
NJFF sier videre at det Finnmarksloven vil innebære at allmennheten utenfor Finnmark fylke mister sine lovfestede rettigheter til å kunne løse jakt- og fiskekort.

- Selv om Justiskomiteen i sitt lovarbeid har understreket at allmennheten fortsatt skal ha mulighet til å delta i høstingen av fornybare ressurser i fylket, er det grunn til å frykte realitetene blir noe annet. Blant annet har vi sett at Finnmark Fylkeskommune tolker Finnmarksloven slik at ved eventuell ressursknapphet så kan fylkets egne innbyggere prioriteres framfor allmennheten for øvrig.

- Dersom denne fortolkningen skal legges til grunn, så kan tilgangen til landets største sammenhengende jakt- og fiskeområde for det store flertallet av landets jegere og fiskere bli høyst usikker, heter det i en pressemelding fra NJFF.

Kompromiss
Tidligere i mai inngikk Regjeringen et kompromiss med Ap – som tilsynelatende har sikret allmenhetens tilgang til de fornybare ressursene gjennom jakt og fiske i Finnmark. Men hvis det blir knapphet på disse ressursene, skal fyklets egen befolkning gis fortrinnsrett.

- Det er viktig for tusenvis av fiskere og jegere at dagens praksis videreføres, og at allmennheten ikke diskrimineres. Dette er et ansvar som styret i den nye Finnmarkseiendommen må ta på alvor.

NJFF vil følge det nye organets arbeid nøye, og ta initiativ til en dialog for å ivareta allmennhetens interesser, sier Oppegård videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.