RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterke ransbevis mot eks-nazist

Sist oppdatert:
OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Påtalemyndigheten har sterke bevis for at Terje Sjølie var med på ranet av verditransporten på Grünerløkka 22. april 2003. I dag sleit Sjølie veldig med sin forklaring i retten.

Onsdag sa Sjølies svoger, Daniel de Linde, at han var med på ranet, men at hans svoger, den tidligere Boot Boys lederen Terje Sjølie, ikke hadde noe med ranet å gjøre. Sjølie og de Linde er tiltalt for ran eller medvirkning til ran sammen med Trond Ron Jarle Horgen og en fjerde mann (30).

Etter en godt planlagt politiaksjon, ble de Linde og Horgen arrestert sammen med det, i det minste de Linde trodde, var ransutbyttet.

Terje Sjølie var tidligereleder av Boot Boys og en sentral skikkelse i det høyreekstreme miljøet. Han hevder i dag å ta avstand fra nynazismen.
Terje Sjølie var tidligereleder av Boot Boys og en sentral skikkelse i det høyreekstreme miljøet. Han hevder i dag å ta avstand fra nynazismen.

Torsdag sto Terje Sjølie i vitneboksen. Der hadde han store problemer med å forklare seg bort fra bevis som peker sterkt i retning av at Sjølie deltok i ranet. I tillegg ga han en forklaring som ikke samsvarte med sine medtiltaltes forklaringer.

Utstyrslisten
For det første har politiet fått tak i en liste over verktøy og utstyr som Terje Sjølie og Trond Ron Jarle Horgen laget på Horgens pc. Denne listen inneholdt blant annet utstyr som Daniel de Linde hadde bedt Sjølie skaffe.

Problemet er at det finnes en rekke andre ting på denne listen i tillegg til de tingene de Linde trengte.

- Fra før sto det noe annet på denne listen hvor man førte inn tingene de Linde skulle ha. Reagerte du ikke på det? ville statsadvokat Pål Kulø Lønseth vite.

- Jeg ser at du ser at det er rart, men jeg tenkte ikke noe over det da, svarte Sjølie.

- Det er ikke slik at listen fra Daniel (de Linde) var en supplerende liste til den dere hadde fra før.

- Nei, det er helt feil, konstaterte Sjølie.

Etter Sjølies forklaring kom Daniel de Linde igjen sin svoger til unnsetning.

Terje Sjølies svoger, Daniel de Linde, fortsatte torsdag med å forsvare sin svoger. Her med sin advokat Vidar Lind Iversen.
Terje Sjølies svoger, Daniel de Linde, fortsatte torsdag med å forsvare sin svoger. Her med sin advokat Vidar Lind Iversen.

- Alt som sto på den lista kom fra meg. Hvorfor Sjølie skrev den inn på pc vet jeg ikke, men det var jo veldig hyggelig gjort, sa de Linde på spørsmål fra hans advokat Vidar Lind Iversen. Iversen hadde også brutt inn i utspørringen av Sjølie.

På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om hvordan påtalemyndigheten vet at de Lindes liste var en supplerende liste til den som allerede sto på Horgens pc, svarte statsadvokat Lønseth:

- Det sa Sjølie i retten i dag.

Telefonsamtalen
- Skjedde det noe spesielt mellom 22. april og dagen du ble arrestert, 26. april, ville aktor Lønseth vite under sin utspørring.

- Nei, jeg gikk på skolen og møtte vennene mine.

- Det er en telefonsamtale du har med de Linde i den tiden. Det er 25. april klokken 12.51. Husker du den? "Du må være forsiktig når du bærer ut kassa”, sier du blant annet. Hvorfor sa du det?

- Nei, jeg vet ikke. At han ikke skulle håndtere den hardt.

- Men du hadde ikke noe å gjøre med den kassa.?

- Jeg skulle vel bare hjelpe.

- Så sier du ”kassa mi”. Hvorfor det?

- Nei, det legger jeg ikke noe i.

- Det virker som om du har et eierforhold til kassa

- Nei, det er helt feil. Det har jeg ikke, sa Sjølie.

Snakker mot hverandre
Sjølie og Horgen har tilsynelatende også en ulik oppfatning om hva de snakket med da de laget listen over verktøy som skulle kjøpes inn, og da Sjølie spurte om han kunne leie gården som Horgen disponerte på Skarnes.

Påtalemyndigheten mener at Horgen og de Linde skulle åpne pengekoffertene fra ranet på denne gården, og at verktøy og utstyr var kjøpt inn til dette formål.

I retten onsdag hadde Horgen et langt foredrag om tekniske sider ved hjemmebrenning og hvordan verktøy og utstyr skulle brukes til å bygge om et hjemmebrentapparat, samt reparere noe på gården i Skarnes som de Linde trengte til å åpne pengekoffertene.

I retten torsdag sa Sjølie at han ikke snakket med Horgen om hva de skulle bruke gården på Skarnes til.

- Nei, vi snakket ikke noe særlig om hva den skulle brukes til.

- Du visste jo hva det skulle brukes til.

- Ja, men jeg fortalte ikke det. Jeg var ikke interessert i å si hva de Linde skulle bruke gården til, sa Sjølie i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere