RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkeste krone siden Gro

(TV 2 Nyhetene)
Sist oppdatert:
Man må helt tilbake til da Gro ble statsminister for å finne en like sterk krone målt mot dollar.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kronen har i løpet av mandagen vært notert til 5,5012 som er det høyeste nivået siden november 1981 mot dollaren. Hstorisk høy oljepris og spekulasjoner om at den amerikanske økonomien svekker seg bidro til styrkingen, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Det er 26 år siden, og det samme året som Gro Harlem Brundland ble statsminister for første gang.

Olje og spekulasjoner
Oljeprisen fortsetter å holde seg over 80 dollar fatet på råvarebørsen i USA, for sjette dag på rad. Dermed blir også den norske valutaen preget, ettersom vi er verdens femte største eksportør av det svarte gullet. Tirsdag kommer det blant annet slippes statistikk over forbrukertilliten samtidig som det kommer boligtall.

Det er ventet at boligtallene vil vise et fall til det laveste nivået på fem år og tilliten er ventet å vise en svekkelse til det laveste nivået på ett år, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Norges Bank sendte styringsrenten opp til 4,75 prosent den 16. august og signaliserte samtidig at den skal være på 5,25 prosent ved årets utgang. Videre at den ved midten av 2008 vil ligge på 5,75 prosent.

Samtidig har imidlertid den amerikanske sentralbanken satt renten i USA ned med 0,5 prosent for å demme opp for problemene i bolig- og kredittmarkedet.

Økonomer advarer
I tillegg advarer økonomer om at renten kan stige og kronen kan bli enda dyrere, om finansminister Kristin Halvorsen (SV) ikke strammer til statsbudsjettet. Fredag om nesten to uker går Kristin Halvorsen på talerstolen og legger frem sitt fjerde statsbudsjett.

- Det er mange grunner til at statsbudsjettet bør være stramt. Aktivitetsnivået er høyt, arbeidsmarkedet er stramt og økte offentlige bevilgninger vil bare tyte ut i økt lønn i offentlig sektor og dyrere priser på bygg og anlegg, sa sjeføkonom i Terra Securities, Jan L. Andreassen, til NA24 mandag

- Det vil øke rente og styrke kronekursen ytterligere, sa han videre.

Les mer her: Kristin kan koste deg dyrt

Følg kronekursen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere