RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

Stilte politikerne intime spørsmål

Sist oppdatert:
«Spiser du på en kulturell, akseptabel måte?». Spørsmålet fra funksjonshemmede Mari overrasket Jonas Gahr Støre. Se video.

Tirsdag klokken 12 møter du Mari Storstein på nettprat på tv2.no.

Med kamera på rullestolen har Mari Storstein reist rundt og stilt sentrale politikere de samme intime spørsmålene som er blitt brukt for å kartlegge landets 200.000 funksjonshemmede.

Alle landets funksjonshemmede er nemlig registrert i et omstridt register, IPLOS-registeret. Dette reagerer Mari sterkt på. Derfor kontaktet hun sin bror som studerer dokumentarregi på Lillehammer. Mandag kveld kan du se resultatet av hennes jakt på landets toppolitikere i dokumentaren «Jakten på Sylvia B» på TV 2.

TV 2 Sumo:Se dokumentaren på web-tv

- Jeg klarte ikke å slutte tenke på hvordan bydelen hadde innhentet de mest intime opplysninger om meg. Jeg måtte finne Sylvia for å få svar på hvordan dette kunne ha skjedd, sier Mari i dokumentaren.

«Spiser du på en kulturell, akseptabel måte?»

Mari Storstein til Jonas Gahr Støre

Spurt om tarmen
Spørsmålene som brukes for å klassifisere de funksjonshemmede er svært intime. Blant tar de for seg hvordan de tømmer tarmen, om de kler på seg i riktig rekkefølge, om de spiser på en kulturell akseptabel måte og om de har kontroll over aggresjonen sin. På alle spørsmålene blir de funksjonshemmede satt på en skala fra en til fem, der en er høyest.

Men ingen har spurt Mari og de andre før de har klassifisert dem.

- Det var i august i fjor at jeg fikk en telefon om at det skulle være en demonstrasjon i byen, om et nytt register der funksjonshemmede skulle bli stilt veldig intime og krenkende spørsmål. Så kontaktet jeg min bror som går på dokumentarregi på Lillehammer, og spurte om dette var noe vi skulle lage film om, fortalte Mari Storstein på God Morgen Norge på TV 2 mandag .


- Vil ikke diskriminere
Mari ville stille sjefen sjøl de samme spørsmålene, og startet derfor med å sende brev og e-post til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

- Vi brukte veldig lang tid. Vi sendte masse brev, og til slutt måtte vi på en fugleinfluenskonferanse med FNs spesialutsending for fugleinfluensa for å få tak i Sylvia, fortalte Mari mandag morgen.

Men noe godt svar fikk hun ikke, for Brustad ville ikke selv svare på spørsmålene - og heller ikke sette seg selv på en skala.

- Vi må vite hva den enkelte har bruk for, for å gi gode nok tjenester. Det er åpenbart gjort en del feilvurderinger i hvilke spørsmål som kan stilles, og det er ikke bra at ikke alle har skjønt at man ikke trenger å stille alle spørsmål, sier Sylvia Brustad i dokumentaren.

- Jeg skjønner at det ikke er hyggelig å bli stilt disse spørsmålene. Vi har ikke et ønske om å diskriminere mennesker, sier hun.

Støre spiser kulturelt
I videoklippet over saken kan du i tilegg til å se Brustad se hva som skjer når Mari stiller de intime spørsmålene til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Spiser du på en kulturell, akseptabel måte? spør hun.

- Ja, det vil jeg si at jeg gjør, svarer Støre, noe overrasket.

Mari jobber også hardt for å få innsyn i hva bydelsadministrasjonen har registrert om henne. For selv om myndighetene nå har endret på det krenkende registreringsskjemaet, er det ingen som vet hva som står i registeret i dag.

Se dokumentaren på TV 2 mandag kveld klokken 22.35.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere